Overslaan en naar de inhoud gaan

VS ontkennen Chinese serverhardwarehack

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security) heeft vooralsnog geen redenen om te twijfelen aan verklaringen van bedrijven, waarin ze ontkennen slachtoffer te zijn geworden van een Chinese hack via een geheime microchip.
Moederbord
© CC BY -2.0 Flickr.com -cropped from original
CC BY -2.0 Flickr.com -cropped from

De regering van de Verenigde Staten schaart zich daarmee aan de zijde van ontkenners van de grote, vermeende cyberspionage op het niveau van serverhardware. Afgelopen week heeft het Amerikaanse persbureau Bloomberg na jarenlange research een uitgebreide scoop onthuld dat China de supply chain van serverapparatuur heeft gecompromitteerd. Het communistische land zou een speciale aftapchip hebben geïmplanteerd in moederborden van serverfabrikant Supermicro.

Ontdekt, ontkend

De miniscule chip zou zijn ontdekt door cloudaanbieder AWS in het kader van gedegen onderzoek voor de overname van een start-up die servers voor videostreaming levert. Daarbij zou de spionagechip zijn ontdekt. AWS-moeder Amazon spreekt de publicatie van Bloomberg echter tegen, in felle bewoordingen. Ook Apple heeft een duidelijke ontkenning afgegeven. Deze twee firma's zouden samen met zo'n 28 andere grote Amerikaanse bedrijven zijn getroffen door de vermeende Chinese cyberspionage.

Voordat het Amerikaanse ministerie DHS zijn ontkennende verklaring afgaf, heeft de Britse cyberwaakhond NCSC (National Cyber Security Center) ook al aangegeven dat er geen reden is om aan de verklaringen van de bedrijven te twijfelen. De Chinese overheid heeft het bericht van Bloomberg eveneens ontkend, net zoals de betreffende serverhardwareleverancier Supermicro. De berichten rond deze spionagechip zorgen ondertussen wel voor onrust in de chipsector. De beurskoersen van chipbedrijven zijn behoorlijk onder druk komen te staan.

Wel waarschuwingen

Ondertussen heeft de Amerikaanse overheid de laatste tijd herhaaldelijk gewaarschuwd voor hackwerk en cyberspionage door China. De Aziatische grootmacht zou het gemunt hebben op defensietoeleveranciers in de VS, stelt Washington in een rapport dat eind afgelopen week is vrijgegeven. Volgens Trumps vice-president Mike Pence probeert Peking onder meer verkiezingen in de VS te beïnvloeden. Verder heeft DHS vorige week gewaarschuwd voor langlopende Chinese aanvallen op cloudaanbieders en daarlangs cloudgebruikende organisaties.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in