Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple en Amazon furieus over vermeende serverhack

Gisterenmiddag kwam Bloomberg met een artikel waarin het persbureau met aanwijzingen kwam dat de in China geproduceerde servers van Apple en Amazon een kleine chip bevatten waarmee het mogelijk is te spioneren.
servers
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Enkele uren na de publicatie van het Bloomberg-artikel kwamen beide bedrijven met een reactie waarin de genoemde feiten van een gedetailleerd weerwoord werden voorzien.

Volgens de Bloomberg-coverstory zouden er spionage-microchips ter grootte van een rijstkorrel in de servers zijn gemonteerd. Amazon en Apple zouden de chips zelf hebben ontdekt en de Amerikaanse autoriteiten op de hoogte hebben gesteld van de vondst. Het onderzoek naar de spionage zaak zou al drie jaar lopen.

The Verge wijst op de opmerkelijke felheid van beide bedrijven. Op beveiligingslekken reageren ze doorgaans lauw met vage toezeggingen de privacy van consumenten te zullen beschermen.

Wie vertelt de waarheid?

Maar in dit geval zijn ze er als de kippen bij. Amazon gaf zelf een persbericht uit om de zaken recht te zetten en Apple en ook de Chinese leverancier reageerden naar Bloomberg met een ontkenning dat de spionagemogelijkheid er ooit is geweest en dat zij dat Bloomberg bij herhaling hebben verteld.

De felheid roept de vraag op wie nu de waarheid verteld. Bloomberg is een gerespecteerde financiële nieuwsdienst die niet over een nacht ijs gaat met het rapporteren van problemen, feiten checkt en hoor en wederhoor toepast. Het is een belangrijke nieuwsbron voor beleggers. Maar wanneer Apple en Amazon onterecht de feiten ontkennen, liegen ze en zouden een potentieel veiligheidsrisico in de toeleveringsketen onder de mat proberen te vegen.

Het is niet de eerste keer dat apparatuur in de toeleveringsketen van achterdeurtjes werd voorzien. Zo ontdekte het Duitse Der Spiegel in 2013 al dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA apparatuur van onder meer Cisco, Juniper Networks, Dell, Seagate, Western Digital, Maxtor, Samsung en Huawei onderschept om er hardware in aan te brengen die spionage op afstand mogelijk maakt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in