Beheer

Security
spionage

'NSA plantte spyware in online bestelde hardware'

© CC0,  Thijs Doorenbosch
30 december 2013
De NSA onderschept soms via internet aangekochte hardware, om er zijn eigen spyware op te installeren. Dat concludeert Der Spiegel uit NSA-documenten die het kreeg toegespeeld.

De beschreven praktijken zouden zijn uitgevoerd door het in hacking gespecialiseerde NSA-onderdeel TAO. De geïnstalleerde spyware zou niet alleen software zijn, maar soms ook worden aangebracht in de vorm van hardware, met daarop ingebedde logica voor waarneming op afstand door de NSA.

USB-tap

Voor het aldus creëren van 'achterdeuren' in online aangekochte hardware zou onder meer gebruik zijn gemaakt van het spyware-product CottonMouth. Dat is een sinds 2009 beschikbaar 'USB-implantaat', dat nogal eens met boosaardige bedoelingen in USB kabel of USB-apparaten wordt verwerkt. Het zou volgens Der Spiegel door de NSA zijn ingebouwd op onderschepte computers van onder meer Cisco, Juniper Networks, Dell, Seagate, Western Digital, Maxtor, Samsung en Huawei. In een groot aantal gevallen waren de onderschepte en vervolgens gecorrumpeerde computers op weg naar Amerikaanse bedrijven, schrijft Der Spiegel.
 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.