Overslaan en naar de inhoud gaan

Defensie heeft Russische hack voorkomen

De Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst heeft in april een operatie van de Russen verijdeld tegen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Dat heeft minister van Defensie Ank Bijleveld donderdag bekendgemaakt.
Rode plein
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De operatie was het werk van de Russische militaire inlichtingendiensten, de GROe, maakt minister Bijleveld bekend in de persconferentie die om 12:00 uur vandaag van start is gegaan. In reactie op deze hackactie zijn vier Russische inlichtingenofficieren Nederland uit gezet. Rusland heeft via staatspersbureau TASS al de reactie gegeven dat de genoemde cyberaanvallen "fantasie" zijn, meldt het Nederlandse persbureau ANP nu.

Nederlands-Britse verklaring

Bijleveld deed de onthulling op een persconferentie met de baas van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), Onno Eichelsheim, en de Britse ambassadeur Peter Wilson. De Britse overheid heeft nu net ook openlijk verklaard dat de GROe achter een lange reeks cyberaanvallen zit. De Russische geheime dienst wil daarmee Westerse democratieën ondermijnen, aldus de verklaring die de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, heeft afgegeven.

Het Russische ministerie van Buitenlands Zaken zegt dat Britse beschuldigingen aan het adres van de militaire inlichtingendienst GROe getuigen van een "levendige fantasie". Volgens het departement is sprake van een "diabolische cocktail" van beschuldigingen tegen Rusland, bericht persbureau TASS.

MH17-informatie, Fancy Bear

De Britse ambassadeur Peter Wilson heeft op de Nederlandse persconferentie van Defensie vandaag verklaard dat zeker één officier van de Russische militaire inlichtingendienst GROe heeft geprobeerd om in Maleisië informatie van het onderzoek naar de vliegtuigramp met vlucht MH17 te stelen. Deze ene man behoort bij de vier die nu Nederland uit zijn gezet. Zijn laptop is buitgemaakt bij de hackoperatie tegen het in Den Haag gevestigde OPCW, waar de vier probeerden binnen te dringen via het Wi-Fi-netwerk van de organisatie.

De MIVD heeft op de persconferentie gesteld dat de aanvallende hackgroepering Unit 26165 is. Dit is een van de diverse namen die wordt gebruikt voor het aanduiden van de militaire eenheid Fancy Bear, een groep hackers die zou werken voor de GROe. Andere namen voor Fancy Bear zijn Pawn Storm, APT28, Sofacy Group, Sednit, Strontium en Unit 74455. Unit 26165 is afgelopen zomer ook al genoemd in een Amerikaanse aanklacht tegen Russische hackers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in