Overslaan en naar de inhoud gaan

MIVD zoekt nieuwe generatie cyberspecialisten

De militaire inlichtingendienst MIVD is dringend op zoek naar de nieuwe generatie cyberspecialisten om hackende tegenstanders bij te kunnen benen en buiten de deur te houden. De uitdagingen om Nederland digitaal veilig te houden worden steeds groter. Dat zegt MIVD-directeur Onno Eichelsheim dinsdag in Trouw .
Militairen
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Volgens Eichelsheim zijn de specialisten die hij zoekt dun gezaaid en moeten er meer worden opgeleid. "Om inzicht te krijgen in nieuwe dreigingen heb ik bijvoorbeeld mensen nodig die algoritmes kunnen bouwen om grote hoeveelheden internetdata te filteren.’’

De generaal-majoor ziet twee belangrijke dreigingen waartegen de MIVD zich moet wapenen. De ene is beïnvloeding. Zo bereidt Eichelsheim de Nederlandse militairen die naar Litouwen gaan voor op mogelijke Russische beïnvloedingsoperaties.

"Deze missie is erg belangrijk voor de Baltische Staten, en de Russische beïnvloedingsoperaties zijn gericht op scheurvorming binnen de NAVO. Rusland zou de komende tijd dus best iets tegen de Nederlandse militairen kunnen proberen’’, aldus Eichelsheim.

De tweede dreiging is volgens de MIVD-directeur het "niet of onvoldoende op de hoogte zijn’’ van nieuwe digitale strijdwijzen en vaardigheden van mogelijke tegenstanders. "Daarom kijken we ook naar landen als China en Rusland. Ik wil graag weten wat zij kunnen’’. Voor de inlichtingendienst staat daarbij bijvoorbeeld de bescherming van de Nederlandse defensie-industrie tegen digitale spionage op het spel.

"Daarom is het ook zo belangrijk dat de Nederlandse inlichtingendiensten straks op de kabel kunnen kijken’’, verwijst Eichelsheim naar de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Diensten in enkele andere Europese landen mogen dit al en kunnen daardoor meer zien. "Tegenstanders moeten zich ervan bewust zijn dat wij cyberaanvallen kunnen detecteren en leugenachtige beïnvloedingsoperaties herkennen’’, aldus Eichelsheim.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in