Overslaan en naar de inhoud gaan

D66 wil monitoring op hack verkiezingen

D66-parlementariër Kees Verhoeven wil dat de het Nationaal Cybersecurity Center onderzoek doet naar de beveiliging van de systemen van alle politieke partijen en de Tweede Kamer.
Kees Verhoeven
© D66
Verhoeven

Verhoeven was gisteren te gast bij Standpunt.nl op NPO Radio1. Hij maakt zich zorgen dat Rusland of een andere vreemde mogendheid met behulp van hacks en nepnieuws probeert de verkiezingen in maart te beïnvloeden. De Russische president Poetin heeft nog een appeltje te schillen met de Nederlandse politiek onder meer naar aanleiding van het onderzoek naar de neergehaald MH17-vlucht.

De D66-politicus zegt weinig te merken dat het kabinet actie onderneemt om de beveiliging van de ict-systemen te vergroten, ondanks sussende woorden van premier Rutte vorig jaar dat 'Nederland alert is op beïnvloeding van het politieke proces'. Verhoeven waarschuwt dat Nederland na zo veel signalen uit het buitenland niet na de verkiezingen tot de conclusie mag komen dat er toch sprake is geweest van inmenging.

Verhoeven is niet de enige die zich zorgen maakt over de kwetsbaarheid. Ook Julian King, Europees commissaris voor veiligheid waarschuwde in de Financial Times dat cyberaanvallen 'steeds agressiever en gevaarlijker worden.'

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in