Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Russische hackers hebben toegang tot energiecentrales VS’

Russische hackers van de groep Dragonfly zijn volgens Homeland Security sinds 2017 in staat om de systemen van Amerikaanse energiebedrijven binnen te dringen. Met de toegang heeft Dragonfly ook de mogelijkheid tot het creëren van black-outs. Beveiliger Symantic maakte eerder ook al melding van de mogelijke digitale penetratie van westerse energiebedrijven door het collectief.
energiecentrale
© CC0: Pixabay.com
CC0: Pixabay.com

Dat schrijft The Wall Street Journal. Volgens Jonathan Homer, hoofd Industrial Control System Analysis voor het Department of Homeland Security, waren de hackers onderdeel van een door de staat gesponsorde groep hackers, bekend als Dragonfly of Energetic Bear. 

De groep kon onder andere via phishingmails in de netwerken van Amerikaanse nutsbedrijven komen en kregen ingang tot de energiesystemen. “Ze waren zo ver dat ze in staat waren om de schakelaars om te gooien”, zegt Homer. De groep zou het eerst hebben gemunt op netwerken van kleine commerciële bedrijven, om vervolgens via deze faciliteiten naar de grote energiebedrijven toe te werken. De eerste acties zouden al in 2016 hebben plaatsgevonden. 

Al jaren gaande

In september 2017 schreef beveiliger Symantec ook al aanvallen op energiebedrijven toe aan de groep Dragonfly. Volgens Symantec is de groep echter al veel langer dan twee jaar actief bezig westerse energiebedrijven digitaal binnen te dringen, de eerste aanvalsronde zou in 2014 al plaats hebben gevonden.

Volgens de krant waren honderden bedrijven slachtoffer van de hack, maar wordt niet bekend gemaakt om welke bedrijven het gaat. Sommige bedrijven zouden nog steeds niet duidelijk hebben of ze onderdeel zijn van de hack, omdat Dragonfly toegang heeft verschaft via medewerkers die dagelijks toegang hebben tot de systemen van de faciliteiten. Ook zou dit kunnen betekenen dat hackers nog steeds toegang hebben tot de faciliteiten. 

Of Dragonfly ook gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid tot het creëren van een black-out, is niet bekend.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in