Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen bewijs tegen Huawei, aldus Duitsland

Het Duitse overheidsorgaan voor informatiebeveiliging (BSI) stelt dat er bewijs nodig is voor serieuze besluiten zoals een boycot van Huawei. Tot op heden is er volgens de BSI geen bewijs dat de fabrikant van telecomapparatuur zijn producten gebruikt om cyberspionage te plegen voor de Chinese overheid. Duitsland gaat dan ook niet voor een ban van Huawei-apparatuur.
Huawei-logo (grijs)
© Huawei
Huawei

Het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) heeft niet alleen geen eigen bewijs, maar heeft ook geen bewijs gezien - of aangereikt gekregen - dat Huawei zijn apparatuur zou kunnen gebruiken voor cyberspionage. Dit tekent Der Spiegel op uit de mond van BSI-hoofd Arne Schoenbohm. De organisatie voor informatiebeveiliging bij de Duitse overheid spreekt zich dan ook uit tegen een ban op Huawei. De Verenigde Staten pleit bij zijn bondgenoten om de Chinese telecomleverancier in de ban te doen, om securityredenen.

NSA-precedent

Technisch gezien is spionage via telecomsystemen wel mogelijk, zoals eerder al voor Amerikaanse ICT-apparatuur is aangetoond door de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden. Daarbij bleek de Amerikaanse inlichtingendienst NSA apparatuur van bijvoorbeeld Cisco en Juniper Networks te onderscheppen en te voorzien van implantaten voor afluisteren van dataverkeer. Daarnaast gebruikte de NSA voorheen onbekende kwetsbaarheden om systemen te hacken en verkeer te kapen. Dit heeft Chinese autoriteiten huiverig gemaakt voor Amerikaanse ICT.

De laatste tijd leeft wantrouwen vanwege cyberspionage juist tegen Huawei. De grote Chinese telecomfabrikant is momenteel druk bezig in diverse landen met vele telecomaanbieders om infrastructuur aan te passen en uit te bouwen voor het veelbelovende 5G. Naast de VS maken Australië, Nieuw-Zeeland, Japan en de Europese Commissie zich zorgen hierover. Enkele landen zijn al overgegaan tot een concrete boycot van Huawei. Ook de Duitse overheid wordt door de VS onder druk gezet over gebruik van telecomapparatuur afkomstig van Huawei.

Fundamenten voor 5G

In Groot-Brittannië heeft telecomprovider BT er enkele jaren geleden voor gekozen om Huawei niet in zijn core-netwerk te gebruiken, maar wel elders in zijn infrastructuur. In Duitsland heeft de BSI onderzoek gedaan naar Huawei-producten en -componenten, plus het heeft een nieuw geopend Huawei-lab in Bonn bezocht. Daar kunnen Duitse klanten de software en securitymaatregelen van de Chinese leverancier inspecteren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in