Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Zendmast

Australië wil geen Chinese techniek in 5G-netwerk

Overheid gooit Chinese fabrikanten Huawei en ZTE in de ban uit angst voor ‘buitenlandse inmenging’ en hacks.

© Pixabay MichaelGaida
23 augustus 2018

Overheid gooit Chinese fabrikanten Huawei en ZTE in de ban uit angst voor ‘buitenlandse inmenging’ en hacks.

De angst dat Peking meegluurt, heeft de Australische regering doen besluiten bij het nieuwe 5G-netwerk de producten van Huawei en ZTE in de ban te doen. Door de ban kunnen de Chinese fabrikanten levering van apparatuur voor het geplande 5G-netwerk in het land uit hun hoofd zetten.

Dat meldt persbureau Reuters. De Australische regering is vooral bang voor ‘buitenlandse inmenging’ en hacks, en is in lijn met de Amerikaanse overheid die al eerder een ban op Chinese telecomproducten deed. De beslissing is volgens Reuters een voorbeeld van de verslechterde relatie tussen Australië en China, de grootste handelspartner van het land.

"Ongeoorloofde toegang"

De Australische overheid verklaarde dat de beveiligingsreglementen die normaliter van toepassing waren op de providers van de netwerken, nu worden uitgebreid naar de leveranciers van apparatuur voor de netwerken. Bedrijven die "waarschijnlijk worden onderworpen aan buitengerechtelijke aanwijzingen van een buitenlandse regering" zouden het nationale netwerk kwetsbaar maken voor ongeoorloofde toegang of inmenging en een beveiligingsrisico vormen, aldus de verklaring van de Australische regering.

Daarmee is Huawei dus nog niet bij naam genoemd, maar volgens Reuters meldt een anonieme bron binnen de Australische overheid dat het bevel specifiek op Huawei en ZTE gericht was. Ook Huawei zelf meldt op Twitter teleurgesteld te zijn in het besluit van de Australische overheid, en refereert aan bijna 15 jaar waarin het bedrijf claimt betrouwbare en veilige technieken aan Australië te hebben geleverd.

Bekoeld huwelijk

Huawei werd eerder al de mogelijkheid tot het leveren van apparatuur voor het glasvezelnetwerk in Australië ontzegd en ook het leggen van onderzeese kabels werd de techfabrikant onmogelijk gemaakt.

Het besluit komt in een tijd waarin de onderlinge relatie tussen Australië en China ‘gespannen’ genoemd mag worden. Hoewel de premier van Australië, Malcolm Turnbull, onlangs nog probeerde de relatie tussen beide landen te herstellen met een verzoenende afspraak, zal deze maatregel van de Australische overheid het bekoelde huwelijk tussen beide landen geen goed doen.

Lees meer over
1
Reacties
M. Commandeur 24 augustus 2018 17:14

Reuters doet het af als 'een verslechterde relatie'.
Het gaat m.i. veel verder, het Chinese regiem doet op grote schaal aan machtsmisbruik. Alles en iedereen is ondergeschikt aan het doel om volledige controle te krijgen, niet alleen over het land maar ook Tibet, de Zuid-Chinese zee en ook op andere continenten. Chinese fabrikanten worden ingeschakeld om de internet en de telecommunicatie onder controle te houden.
Een foutje maar, meer waarschijnlijk opzet, leidt ertoe dat ze ook bij ons zal infiltreren in de telecommunicatie.
5G, alhoewel onwenselijk vanuit oogpunt van electromagnetische straling en onze gezondheid, is infrastructuur, dus een verantwoordelijkheid van onze overheid. Chinese (overheid én bedrijven) inmenging past daar niet bij.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.