Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Donald Trump

VS verbieden Huawei- en ZTE-apparaten voor overheidsfunctionarissen

Nieuwe Defense Authorization Act verbiedt Chinese apparatuur die gebruikersgegevens verwerkt.

Donald Trump © CC BY-SA 4.0,  Michael Vadon
14 augustus 2018

Nieuwe Defense Authorization Act verbiedt Chinese apparatuur die gebruikersgegevens verwerkt.

Amerikaanse overheidsfunctionarissen, aannemers en agentschappen moeten mogelijk afstand doen van het grootste deel van hun ZTE- en Huawei-apparaten. Dit als het gevolg van de ‘Defense en Authorization Act’ die de Amerikaanse president Trump maandag ondertekende. 

Een deel van deze wetgeving is een verbod op (onderdelen van) apparatuur die wordt gebruikt voor het routeren of bekijken van gebruikersgegevens en die is gefabriceerd door een bepaalde groep Chinese techfabrikanten, waaronder Huawei en ZTE. Dat melden Amerikaanse bronnen.

Geen directe ban

Hoewel het hier dus niet gaat om een directe ban van de twee Chinese techfabrikanten, zal het overgrote deel van de apparatuur van beide bedrijven toch door overheidsfunctionarissen moeten worden afgestaan. Overheidscontractanten kunnen wel nog steeds componenten gebruiken die op geen enkele manier met gebruikersgegevens omgaan. De nieuwe wetgeving wijst ook financiering toe aan bedrijven die door de nieuwe wetgeving grote investeringen in nieuwe apparatuur moeten doen.

Beide bedrijven worden door de Amerikaanse overheid gezien als risico’s voor de nationale veiligheid en behandelt beide merken ook al lange tijd zo. Al sinds 2012 liggen de Amerikanen en de Chinese fabrikanten geregeld overhoop over de voor de Amerikanen ongewenste banden van de fabrikanten met de Chinese en Iraanse regering. Laatstgenoemde bedreigde in juni nog het voortbestaan van ZTE ernstig door een dreigende exportban.
 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.