Overslaan en naar de inhoud gaan

Senaat VS torpedeert ZTE-gratie Trump

De Amerikaanse Senaat heeft gestemd vóór het herstellen van de componentenban die de Chinese smartphonemaker al naar het faillissement heeft gebracht. President Donald Trump heeft toen plots gratie verleend, omdat er veel Chinese banen op het spel stonden. Het opnieuw ingestelde verkoopverbod is nu nog niet definitief.
De Amerikaanse president Donald Trump.
© MichaelVadon/Wikmedia Commons
MichaelVadon/Wikmedia Commons

ZTE is in april dit jaar gestraft door de Verenigde Staten voor het ernstig tekortschieten in het toepassen van opgelegde strafmaatregelen aan topmensen en personeel. Die maatregelen waren weer in reactie op verboden leveringen van technologie aan Iran. Uiteindelijk heeft de VS begin dit jaar een handelsverbod van zeven jaar ingesteld.

Geen chips, geen Android

Amerikaanse bedrijven mogen daardoor dus geen componenten leveren aan de Chinese smartphonemaker. Dit omvat naast hardware zoals processors en modemchips ook software zoals het veelgebruikte mobiele besturingssysteem Android. ZTE heeft na het instellen van die exportban zichzelf nagenoeg opgeheven: het bedrijf kon niet voortbestaan zonder Amerikaanse componenten.

Het nu door de Senaat aangenomen herstel van deze ban is echter nog geen voldongen feit. De harde strafmaatregel moet nog langs het Huis van Afgevaardigden én kan daarna nog stuiten op een veto door de Amerikaanse president, meldt onder meer The Verge. Trump, die naar eigen zeggen een succesvolle zakenman is, heeft eerder al na overleg met de Chinese president verklaard ZTE niet ten onder te willen laten gaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in