Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Hua Liang

Huawei zet fors in op technologische innovatie in Europa

Focus op ICT-infrastuctuur en smart devices.

Hua Liang, chairman of the board bij Huawei © Huawei
7 november 2018

Focus op ICT-infrastuctuur en smart devices.

Huawei is al 18 jaar actief in Europa en is van plan haar activiteiten verder uit te breiden en vaker de samenwerking op te zoeken met andere partijen. Daarnaast blijft het bedrijf fors investeren in R&D.

Inmiddels komt zo’n 50% van de omzet van Huawei van buiten China, waarvan de regio EMEA met ruim 27% van de totale omzet de belangrijkste buitenlandse markt is. Vorig jaar steeg de omzet van Huawei in Europa, Afrika en het Midden Oosten met 4,7%.

Maar volgens Hua Liang, voorzitter van het bestuur van Huawei, een van de keynotesprekers tijdens de European Innovation Day 2018 vandaag in Rome, draait de aanwezigheid van het Chinese bedrijf in Europa niet alleen puur om zaken doen. “We leggen de nadruk op ICT-infrastructuur en smart devices, maar we leveren ook een bijdrage aan de digitalisering in Europa en helpen industrieën om zich voor te bereiden op de intelligente wereld”, aldus Liang.

Niet zonder innovatie

Huawei werkt met Europese bedrijven samen op onder meer het gebied van 4G, 5G, IoT, clouddiensten en edge computing. Het Chinese bedrijf zegt het ecosysteem in Europa te willen ondersteunen om een volledig verbonden, intelligente wereld te bouwen. En dat kan volgens Liang niet zonder innovatie.

In Italië heeft Huawei onlangs Telecom Italia en Fastweb ondersteund bij het in gebruik nemen van een van de eerste 5G-basisstations door gebruik te maken van end-to-end 5G-apparatuur die voldoet aan 3GPP-standaarden.

Flink R&D-budget

Liang kondigde verder aan dat Huawei zal blijven investeren in R&D. “Ieder jaar investeren we 15 tot 20 miljard dollar in R&D. Zo’n 20 tot 30% van dat bedrag wordt geïnvesteerd in basic research met als doel technologische innovatie te bevorderen.” In Nederland zijn er overigens nog maar 2 personen bij Huawei die zich bezighouden met R&D.

Tijdens zijn speech stipte Hua Liang ook de ontwikkeling van AI aan. “Mensen noemen AI de ‘next general purpose technology’, zoals elektriciteit dat was tijdens de Industriële Revolutie. Er liggen gigantische kansen op dit vlak. Huawei is al jaren bezig met AI. We zijn betrokken bij onderzoek op dit gebied en de uitrol van AI en we hebben onze eigen AI-chips op de markt gebracht.”

Huawei zal volgens Liang de komende jaren de samenwerking op blijven zoeken met universiteiten, onderzoeksinstellingen, het bedrijfsleven en overheden om verder te digitaliseren. “We blijven geloven in de kracht van openheid en samenwerking. Door samen te werken in een sterk ecosysteem kunnen we succesvoller worden.”

Talentprogramma

Wereldwijd werken er meer dan 180.000 mensen bij Huawei in 170 landen. In Nederland werken er zo’n 630 mensen in kantoren in Amsterdam en Voorburg. Om jong talent tot bloei te laten komen in Europa, kondigde Huawei ook haar ‘DigitALL Explorer Program’ aan, waarbij tussen 2019 en 2021 zo’n 3000 jonge talenten moeten worden opgeleid.

Lees meer over
3
Reacties
M. Commandeur 08 november 2018 23:54

@Peter7: Het gaat hier niet om zoete broodjes maar om onze communicatie-infrastructuur begrijp ik uit bovenstaand artikel en het produkten- en dienstenaanbod van Huawei. Om de integriteit van onze infrastructuur te bewaken en garanderen moet Huawei óns overtuigen van hun goede bedoelingen en onafhankelijkheid. Gezien de staat van dienst van deze firma, z'n dubieuze afkomst (China, zou geen bevriende natie moeten zijn meneer Rutte) gaat m.i. de invloed van Huawei in Nederland en Europa verder dan gezond voor ons is.

Peter7 08 november 2018 09:15

@M. Commandeur: dat is wel een beetje makkelijk scoren. Eerst een aantal verdachtmakingen roepen en dan op basis daarvan een harde conclusie trekken. Overigens ligt het gebruik van Huawei al onder beperkingen bij de overheid in onder meer Nederland en ook de EU, hoewel nooit enig bewijs is geopenbaard om die beslissing te rechtvaardigen. Mogelijk hebben inlichtingendiensten wel bewijzen, maar die delen ze nu eenmaal niet. Daarmee zou u toch gelijk kunnen hebben, maar zeker niet op basis van uw eigen redenering.

M. Commandeur 07 november 2018 23:40

Interessante timing: dit artikel en het vorige:
https://www.agconnect.nl/artikel/grote-zorgen-rond-foute-routering-inte…
Ik lees hier niets over de verdeling van de medewerkers (180.000 mensen ... in 170 landen) maar ik neem aan dat het merendeel van de (R&D-) medewerkers in China 'ontwikkelt'. Gezien ook de activiteit van de Chinese overheid met volgssystemen om o.a de Oeigoeren te onderdrukken denk ik dat ook Huawei daar hand- en spandiensten levert.
Ik kan me niet voorstellen dat de druk van de Chinese overheid niet ook de activiteiten in o.a. Europa beïnvloed.
Het tegenbewijs (de onafhankelijkheid van de activiteiten van Huawei in Europa en die in China) hiervoor vind ik nergens.
Conclusie: de activiteiten van Huawei in Europa moeten als een inbreuk op de Europese souvereiniteit worden beschouwd. Europa zou geen gebruik moeten maken van deze Chinese diensten: het gaat hier om strategische infrastructuur.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.