Overslaan en naar de inhoud gaan

Biden eist dat Chinese eigenaren belang in Tiktok verkopen, aldus WSJ

De Amerikaanse regering eist dat de Chinese eigenaren van TikTok hun belang in de populaire filmpjesapp verkopen, anders riskeren ze een mogelijk Amerikaans verbod op de app. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Daarmee zou Washington harder willen optreden dan het tot nu toe deed.
Joe Biden
© Shutterstock
Shutterstock

TikTok is eigendom van het Chinese technologiebedrijf ByteDance en ligt al langer onder vuur sinds het bedrijf toegaf dat bepaalde werknemers toegang hadden tot gegevens van gebruikers in de Verenigde Staten en Europa. Steeds meer regeringen en parlementen verbieden TikTok ook op de werktelefoons en andere zakelijke toestellen van hun personeel uit angst voor datadiefstal en spionage.

Project Texas

In de Verenigde Staten ondergaat TikTok momenteel ook een nationale veiligheidsbeoordeling door het Comité voor Buitenlandse Investeringen (Cfius). Dat comité bekijkt een aantal maatregelen die TikTok wil nemen om de zorgen binnen de VS over de nationale veiligheid weg te nemen. Dat plan, genaamd Project Texas, omvat onder meer het inschakelen van het Amerikaanse techbedrijf Oracle om Amerikaanse gebruikersgegevens te beheren en het aanstellen van een door de VS goedgekeurde raad van toezicht.

Een voormalige TikTok-werknemer, die klokkenluider is geworden, hekelt dat plan echter. De databeschermingsmaatregelen van Project Texas zouden niet voldoende zijn om datatoegang door de Chinese medewerkers (of indirect de overheid) tegen te gaan. Het plan gaat niet ver genoeg, heeft hij eerder deze maand verklaard tegenover het Amerikaanse congres en toegelicht in een interview met The Washington Post.

Een echte 'lekvrije' aanpak voor data van Amerikaanse gebruikers zou een complete herziening van de app en achterliggende back-end vereisen. Eerder heeft AG Connect al weten te duiden dat een ontvlechting van TikTok wel een jaar kan duren. Dat was toen onder Bidens voorganger er ook al sprake was van een dreigend TikTok-verbod dan wel een gedwongen verkoop. Amerikaanse techreuzen als Oracle en Microsoft kwamen in beeld. Laatstgenoemde is toen door TikTok benaderd.

TikTok: verkoop lost niets op

Nu, met toenemende druk van president Biden, is Tiktok zelf van mening dat een gedwongen verkoop helemaal geen oplossing biedt voor de veiligheidszorgen. "Als het beschermen van de nationale veiligheid het doel is, lost een verkoop het probleem niet op: een verandering van eigenaar zou geen nieuwe beperkingen opleggen aan gegevensstromen", zei een TikTok-woordvoerster woensdag volgens The Wall Street Journal. Het Amerikaanse ministerie van Financiën, dat Cfius leidt, weigerde de krant commentaar te geven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in