Overslaan en naar de inhoud gaan

Staatssecretaris praat met TikTok over aan China doorgesluisde persoonsgegevens

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat in gesprek met TikTok. De Chinese overheid zou mogelijk toegang hebben tot de persoonsgegevens die aan het snelgroeiende platform worden verstrekt.
TikTok
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Van Huffelen werd door maar liefst elf partijen aan de tand gevoeld over het nieuws dat Chinese TikTok-medewerkers toegang zouden hebben tot de data van miljoenen Europese gebruikers. De staatssecretaris geeft in haar antwoord aan dat ze het absoluut onacceptabel zou vinden als persoonsgegevens in strijd met de AVG worden doorgegeven aan de Chinese overheid.

Welke medewerkers van TikTok toegang hebben tot welke gegevens en of TikTok benaderd is om meer informatie te geven, weet Van Huffelen niet. “TikTok is benaderd om hier meer informatie over te geven, maar TikTok heeft aangegeven hier geen antwoord op te kunnen geven. Uiteraard zou ik het absoluut onacceptabel vinden als persoonsgegevens in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) worden doorgegeven aan de Chinese overheid.”

Ierse toezichthouder onderzoekt

Van Huffelen kondigt bovendien aan binnenkort in gesprek te gaan met TikTok over de situatie. Ze schrijft dat op dit moment de Ierse toezichthouder (DPC) als leidende autoriteit van de EU onderzoek doet naar de wijze waarop TikTok persoonsgegevens verwerkt. Er wordt bekeken of er voldoende leeftijdsverificatiemaatregelen worden genomen, maar ook of de overdracht van persoonsgegevens naar derde landen waaronder China aan de AVG voldoet.

Op de vraag of het kabinet bereid is om TikTok per direct op te roepen geen gegevens van Europese gebruikers opgeslagen binnen de EU met China te delen, beantwoordt van Huffelen dat doorgift van persoonsgegevens in derde landen rechtmatig kan plaatsvinden als voldaan wordt aan de voorwaarden van de AVG.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in