Overslaan en naar de inhoud gaan

'Biden-deal voor TikTok nabij, Oracle weer in beeld'

Geheime onderhandelingen zijn gaande om Amerikaanse zorgen over nationale veiligheid weg te nemen voor het veelgebruikte TikTok. De lopende gesprekken tussen de regering van president Joe Biden en de Chinese TikTok-eigenaar ByteDance zouden nu nabij een oplossing zijn. Daarin worden drie veranderingen doorgevoerd, waarbij de Amerikaanse enterprise-softwaregigant Oracle ook een rol is toebedeeld.
TikTok
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Een voorlopige overeenkomst is nu opgesteld door de regering Biden en TikTok, meldt The New York Times op basis van ingewijde bronnen. Een oplossing voor de al jaren slepende kwestie van het Chinese social network lijkt daarmee nabij, maar volgens de kenners gaat er waarschijnlijk nog maanden nasleep volgen én verder getouwtrek. De weging van risico's qua beveiliging en nationale veiligheid kan zorgen voor complicaties, plus daarnaast de wens van ByteDance om géén ingrijpende veranderingen in het eigenaarschap van TikTok te accepteren.

Vrees voor China

De fundamenten van een overeenkomst zouden nu wel uitgewerkt zijn, zo melden de anonieme bronnen van de Amerikaanse krant. Daarbij zou TikTok veranderingen aanbrengen in zijn databeveiliging en in zijn governance. Die maatregelen behelzen dan niet dat er een andere eigenaar - al dan niet voor een 'Amerikaans deel' van het social network - zou moeten komen. Eerder, onder de Republikeinse president Donald Trump, was er enige tijd sprake van een gedwongen verkoop, of een algeheel verbod op TikTok.

Nu, onder de Democratische president Joe Biden, wordt er verder gewerkt aan de kwestie van het sociale netwerk. De vrees in de Verenigde Staten is namelijk dat de Chinese overheid data van en over Amerikaanse burgers kan vorderen bij TikTok. De onderhandelingen worden aangevoerd door het Amerikaanse ministerie van Justitie, waarbij plaatsvervangend procureur-generaal Lisa Monaco meent dat de beperkingen voor TikTok niet streng genoeg zijn, aldus insiders. Naast Justitie is ook het Amerikaanse ministerie van Financiën betrokken én bezorgd. Vanuit dat departement komt ook scepsis dat de potentiële overeenkomst met TikTok afdoende is om de zorgen over nationale veiligheid weg te nemen, schrijft The New York Times.

Datatoegang en algoritmebewaking

In het nu geformuleerde voorstel zijn drie grote veranderingen opgenomen. De eerste is dat werknemers van TikTok en ByteDance die zich in China bevinden géén toegang kunnen hebben tot data van Amerikaanse gebruikers. Om dat te borgen zouden alle TikTok-data opgeslagen moeten worden op Amerikaanse servers. De tweede verandering is dat Chinese propaganda en desinformatiecampagnes geblokkeerd moeten worden. Daartoe krijgt het Amerikaanse software- en cloudbedrijf Oracle de macht om te bewaken wat de algoritmes van TikTok aanreiken aan gebruikers.

De derde grote verandering is dat er een toezichtsraad wordt gevormd die bestaat uit security-experts. Deze raad moet de Amerikaanse activiteiten van TikTok in de gaten houden en doet daar verslag van direct aan de Amerikaanse overheid. Drie verschillende bronnen van The New York Times melden dat TikTok al akkoord is gegaan met veranderingen aan hoe het data verzamelt en wie er grip heeft op die data.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in