Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft-CEO: TikTok benaderde ons voor 'Trump-deal'

Microsoft-CEO Satya Nadella doet een boekje open over de verwikkelingen waarin zijn bedrijf vorig jaar zat door Trumps dreigende verbod op social network TikTok. De hele onderhandeling, voor een voorgenomen overname van een deel van de Chinese video-app, was het vreemdste waar Nadella ooit aan heeft gewerkt. Waarbij de topman aangeeft dat hij wel geïntrigeerd was door de potentiële waarde van een eventuele deal.
Microsoft-CEO Nadella
© Microsoft
Microsoft

"TikTok kwam naar ons, wij zijn niet naar TikTok gegaan", laat Nadella los over de toenadering tussen de Chinese en de Amerikaanse techgiganten. De CEO van Microsoft praat nu over de affaire, aangejaagd door toenmalig president Donald Trump, waarbij uiteindelijk Oracle een deal heeft gesloten die vervolgens is uitgesputterd. TikTok was vorig jaar op zoek naar een Amerikaanse partner om te helpen met "die securitydingen waar we schijnbaar over hebben gehoord", vertelt Nadella op de Code Conference van de bekende Amerikaanse techjournalist Kara Swisher.

Social + cloud + AI

De CEO van Microsoft onthult - na doorvragen door Swisher - dat hij dacht dat TikTok goed zou passen bij Microsoft, schrijft onder meer The Verge. De reden voor die gedachte van de topman is dat het Chinese social network een cloudgebaseerde dienst is die zwaar op AI leunt. Al die dingen (social, cloud, AI) zijn aandachtsgebieden van Microsoft, geeft Nadella aan. "Het is een interessant product", zegt hij over TikTok.

Een combinatie met Microsoft zou volgens de CEO ook zinnig zijn omdat het Amerikaanse bedrijf al veel heeft geïnvesteerd in en bereikt op het gebied van contentmoderatie, en het beschermen van kinderen online. Daarnaast is Microsoft een grote aanbieder van clouddiensten. Die factoren waren cruciaal om de regering Trump gunstig te stemmen voor een deal. De toenmalige president en zijn kabinet wilden TikTok verbieden in de Verenigde Staten, tenzij de Chinese app voor Amerikaanse gebruikers in Amerikaanse handen zou komen.

Trump-ban van de baan

"Er was een periode dat ik dacht dat de Amerikaanse overheid een bepaalde set van vereisten had, maar die is gewoon verdwenen", vertelt Nadella nu. "President Trump had een bepaald standpunt over wat hij gedaan probeerde te krijgen, en [dat] viel toen gewoon weg." Uiteindelijk heeft TikTok in september vorig jaar aan Microsoft laten weten dat de deal niet door zou gaan. Vervolgens is er met softwarereus Oracle wel een deal bereikt, maar die is uiteindelijk niet gerealiseerd.

Vlak voor het verstrijken van Trumps deadline voor TikTok-eigenaar ByteDance heeft die Chinese firma nog gesuggereerd dat de regering Trump de hele ban leek te zijn vergeten. Het presidentiële bevel om TikTok te verbieden in de VS is dit jaar ingetrokken door de huidige president van de Verenigde Staten, Joe Biden. Het doet er nu allemaal niet meer toe, geeft Nadella vragend aan. Op de vraag of hij TikTok nu zou willen kopen als de kans zich voordeed, antwoordt hij met een duidelijk nee. "Ik ben blij met wat ik nu heb."

TikTok heeft net gister gemeld dat het wereldwijd meer dan één miljard maandelijks actieve gebruikers heeft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in