Innovatie & Strategie

Cloud
Oracle possibilities

Waarom Oracle wil TikTokken

Enterprise-software en social media; het gaat om cloud.

© Oracle
15 september 2020

Het was al verbijsterend dat supermarktgigant Walmart bijsprong bij Microsofts bod op TikTok. Nu blijkt dat Microsoft is afgewezen en dat Oracle overblijft als gegadigde. De databasegigant, die zich ontpopt heeft tot cloudleverancier, is degene die TikTok mogelijk mag kopen van eigenaar ByteDance. Tenminste, het Amerikaanse deel (met nog wat erbij), en gaat het om kopen of alleen hosten? En waarom eigenlijk? Over een verbijsterend traject, in verbijsterende tijden.

De IT-historie is goed gevuld met bedrijven die zich middels overnames een dergelijke leeftijdskloof en cultuurdiscrepantie op de hals halen. Soms is het een noodsprong om relevant te (willen) zijn. Soms is het een strategische stap om een opkomende markt te (proberen te) grijpen. Soms is het een miljardeninvestering om een markt te beschermen of te consolideren. Soms is het een gouden greep om de koper ‘opnieuw uit te vinden’. Oracle lijkt nu de nieuwste IT-leverancier te zijn die toenadering zoekt tot een heel andere groep gebruikers.

Een klassieke internetmeme komt bij sommige ‘oudere jongeren’ op. De oudere man met petje op, t-shirt aan en skateboard nonchalant over de schouder. De oudere man die een groepje jongeren aanspreekt in wat hij denkt dat hun taal is. “Hoe is het met jullie, mede-jongeren?” De oudere man die daarmee de plank nogal mis slaat. Overigens is die meme alweer zo oud dat ‘ie zelf meta is geworden.

How do you do, fellow kids?

Hoe gaat dit uitpakken? Die vraag valt nu nog niet te beantwoorden. Niet alleen omdat het nog veel te vroeg is, want de deal is nog niet gesloten, laat staan dat ‘ie is afgerond. Eerst moet het tot een contract komen, waar dan nog overheidsgoedkeuring op moet volgen. Waarna bij groen licht nog het daadwerkelijke afronden van de koop moet komen. Complicatie voor de uitkomstvraag is dat de aanloop nogal opmerkelijk is.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!