Development

Infrastructuur
TikTok

'Ontvlechten TikTok kan wel jaar duren'

Ondanks voorwerk door TikTok-eigenaar zou app nog hecht verbonden zijn met Chinese infrastructuur.

TikTok-opname © CC0 - Unsplash.com Amanda Vick
11 augustus 2020

Ondanks voorwerk door TikTok-eigenaar zou app nog hecht verbonden zijn met Chinese infrastructuur.

De Amerikaanse partij die eventueel een Westers deel van TikTok overneemt, staat een flinke technische uitdaging te wachten. TikTok-eigenaar ByteDance zou enkele maanden geleden al zijn begonnen aan ontvlechtingswerk voor de Chinese app, maar toch is er volgens ingewijde bronnen nog sprake van flinke verstrengeling met de Douyin-app die ByteDance voor de Chinese markt heeft.

De apps TikTok en Douyin zijn formeel gezien aparte social networks, en delen dan ook geen informatie met elkaar. Volgens het Wikipedia-lemma over TikTok draaien de twee social apps van ByteDance ook op eigen servers, maar persbureau Reuters weet te melden dat TikTok en Douyin technische infrastructuur met elkaar delen. Hetzelfde geldt voor andere zaken die het Chinese bedrijf in zijn aanbod heeft, aldus ingewijde bronnen die Reuters aanhaalt.

Technische en strategische split

ByteDance is volgens die bronnen enkele maanden geleden al begonnen aan een technische afscheiding. Dit in reactie op keurende blikken en kritische geluiden vanuit de Amerikaanse overheid. Hierbij zou het bedrijf ook plannen hebben opgesteld om de scheiding niet op alleen op IT-niveau maar ook op strategisch niveau door te voeren. De koers hierbij is dat ByteDance niet langer vooral een Chinese entiteit zou zijn.

De code voor de TikTok-app is nu wel gescheiden van die voor Douyin, maar hetzelfde geldt volgens Reuters nog niet voor de servercode. Dit betreft basisfunctionaliteit zoals de opslag van data, de algoritmes voor het modereren van content en voor het aanraden van andere content, plus code voor het beheer van gebruikersprofielen. Terwijl de door Trump gestelde deadline van 15 september voor een overname - of ban - voor TikTok nadert, zou de afscheiding aan de back-end veel werk vereisen.

Hoe ver gaat de scheiding?

Enkele van Reuters' bronnen menen dat een volledige splitsing wel een jaar of langer in beslag kan nemen. In de tussentijd zou een eventuele koper van het beoogde Westerse deel van TikTok nog moeten vertrouwen op de code van ByteDance. Of TikTok zou alsnog niet beschikbaar zijn terwijl de infrastructuurmigratie loopt. Want aanhoudende afhankelijkheid, op technisch of operationeel vlak, van het Chinese bedrijf zou onacceptabel zijn voor de Amerikaanse overheid. Dit zegt een voormalig topman van de hierbij betrokken overheidsorgaan CFIUS (Committee on Foreign Investment in the United States) tegen Reuters.

Op zich kan de scheiding technisch goed te doen zijn, heeft IT-architect René Kint laatst al aan AG Connect uitgelegd. Hij heeft eerder de carve-out van de IT-systemen van Nuon en Liander begeleid. Een rigoureuze splitsing van TikTok in twee aparte bedrijven waartussen geen uitwisseling meer bestaat, is echter een weinig levensvatbare optie.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.