Overslaan en naar de inhoud gaan

TikTok verboden voor ambtenaren VS

De Amerikaanse Senaat heeft unaniem ingestemd met het weren van de populaire app TikTok van de werktelefoons van Amerikaanse overheidsfunctionarissen. Volgens de initiatiefnemer van het wetsvoorstel is de Chinese app "een Trojaans paard voor de Chinese Communistische Partij". Het wetsvoorstel moet nog wel langs het Huis van Afgevaardigden voordat de wet daadwerkelijk van kracht is.
TikTok-app
© TikTok
TikTok

Er is veel vrees in de Verenigde Staten dat TikTok en moedermaatschappij ByteDance informatie van Amerikaanse gebruikers zouden kunnen delen met Chinese autoriteiten. FBI-directeur Christopher Wray waarschuwde vorige maand al dat Chinese bedrijven bij wet verplicht zijn om, als de Chinese overheid dat wil, informatie te delen.

Toch niet op te lossen

De Amerikaanse regering heeft al geprobeerd een overeenkomst te sluiten met TikTok. Die moest voor extra veiligheidswaarborgen zorgen voor de opslag van gebruikersgegevens, melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Daarvoor zou dan dataverkeer van Amerikaanse gebruikers voortaan lopen via de Amerikaanse techreus Oracle, in plaats van via systemen van de Chinese app-maker zelf. De CEO van TikTok verklaarde eind vorige maand nog dat bescherming van Amerikaanse data een 'oplosbaar probleem' is.

De FBI heeft echter twijfels geuit over deze securitydeal, schreef Bloomberg eerder deze week. De overeenkomst is uiteindelijk mislukt nadat het ministerie van Justitie deze had tegengehouden. Ook is het maar de vraag in hoeverre de overeenkomst de data van Amerikaanse gebruikers daadwerkelijk kan beschermen tegen misbruik.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in