Overslaan en naar de inhoud gaan

Prestatiegroei nieuwe Intel-chips komt niet uit prestatie-cores

De aankomende dertiende generatie van Intels Core-CPU's moet het vooral hebben van meer energiezuinige E-cores, naast de krachtige P-cores. Laatstgenoemde soort rekenkernen op deze processors zijn vooral voor 'traditionele' - of: ouderwetse - toepassingen die nogal single-core zijn. De energiezuinige kernen komen in grotere aantallen en moeten dan juist flinke prestatieverbeteringen brengen, voor modernere multicore-toepassingen.
chipwafer, chips
© Intel
Intel

De verhouding tussen de krachtige P-cores en de zuinige E-cores lijkt qua aantallen dan ook meer en meer te verschuiven naar de zuinigere kernen. Terwijl Intels huidige, twaalfde generatie maximaal 8 E-cores heeft, op een CPU-totaal van 16 cores, gaat de volgende generatie verder. De aankomende processors krijgen in bepaalde modellen wel 16 E-cores, op een totaal van 24 cores. Intel heeft dit al openlijk aangegeven in zijn roadmap.

Werk in uitvoering

Meer details komen nu naar voren over de dertiende generatie van Core-chips. Die chips moeten komende herfst hun debuut maken, maar een exacte datum is  nog onbekend, net zoals prijsniveaus. Informatie over een aantal verschillende modellen is al wel uitgelekt en wordt gemeld door onder meer Tom's Hardware. Daarbij zijn de P-cores voorzien van de mogelijkheid voor multithreading, waardoor het aantal virtuele cores verdubbeld voor die prestatiegerichte kernen.

Met uitzondering van het instapmodel Core i3 hebben alle processors van de zogeheten Raptor Lake-generatie ook E-cores. Die zuinigere kernen zijn in slechts één geval (het lichtste model van de Core i5-midrange) in de minderheid; bij krachtigere Intel-CPU's is er sprake van gelijke aantallen of van méér E-cores dan P-cores. Het toevoegen van meer cores is een beproefde aanpak om processors een hoger prestatieniveau te geven, maar Intels voorkeur voor de energiezuinige kernen geeft een opvallende verschuiving aan.

Volgens tests van techsite AnandTech presteren de E-cores in Intels twaalfde generatie al op niveau met de reguliere kernen in de zesde generatie van Intels Core-processors. Uitschieters naar prestaties van latere generaties komen daarbij ook voor. Eventuele verbeteringen in de E-cores voor de dertiende generatie kunnen dus - zeker in combinatie met grotere aantallen - zorgen voor interessante stappen voorwaarts.

Méér vermogen (tegen minder vermogen)

Apple heeft met zijn zelfontworpen ARM-processors voor Macs al aangetoond dat er flinke sprongen zijn te maken in prestatieniveau én daarbij ook energiezuinigheid. In die eigen M-chips combineert de Mac- en processormaker al sinds de eerste generatie (die eind 2020 is uitgekomen) al krachtige kernen naast zuinige kernen. Het prestatieniveau is daarbij flink hoger dan van voorgaande Macs, met 'Intel inside', terwijl het energieverbruik flink lager ligt. Ondertussen werkt Intels aloude concurrent AMD aan diens nieuwe processorarchitectuur Zen 4, waarvan de eerste Ryzen 4-CPU's eind deze maand worden onthuld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in