Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel-processors frustreren examensoftware

Intel-processors van de twaalfde generatie Core i blijken voor problemen te zorgen bij examinatiesoftware voor juristen in de Verenigde Staten. De veelgebruikte Examplify-software van leverancier ExamSoft werkt niet goed op die chips, die nu in nieuwe laptops zijn opgenomen. De hybride chiparchitectuur, waarbij Intel krachtige cores combineert met zuinige cores, laat een ingebouwde virtualisatiecontrole van Examplify aanslaan.
Intel, chips
© Intel
Intel

Deze software voor juristen in opleiding, die eind deze maand in de VS en masse hun balie-examen gaan doen, mag officieel niet draaien op een gevirtualiseerd besturingssysteem. Dit kan zijn vanwege risico voor fraude. ExamSoft heeft in zijn exemaniatiesoftware detectie van vm's (virtual machines) ingebouwd en die controle meent - ten onrechte - dat er op Intels nieuwste processors sprake is van vm-gebruik. Gebruikers krijgen dan een foutmelding en kunnen de examensoftware niet gebruiken.

Uitwijken naar oudere pc

ExamSoft vermeldt in zijn officiële systeemvereisten dat laptops met een twaalfde generatie Intel-processor niet worden ondersteund. Het ontbreekt daar aan een reden voor dit gebrek aan ondersteuning. In een tweet met een screenshot van een ExamSoft-melding aan eindgebruikers wordt de vm-controle aangehaald, schrijft technieuwssite The Verge. Het is onbekend wanneer die informatie is toegevoegd aan de systeemeisen voor de veelgebruikte examensoftware.

Het ontbreekt vooralsnog ook aan een tijdspad waarin een update zou kunnen komen die de software dan wel laat functioneren op deze nieuwste Intel-chips. De processorproducent heeft die generatie (codenaam Alder Lake) eind oktober vorig jaar aangekondigd, waarna desktops begin dit jaar zijn uitgekomen met die chips en laptops enkele maanden daarna. Juristen die hun balie-examen willen doen deze maand moeten maar uitwijken naar oudere pc's. Dat mogen ook Macs zijn, met Intel-processor óf M1-chip van Apple.

Apple willen volgen

Voor Alder Lake heeft Intel twee verschillende soorten CPU-cores gecombineerd in één processorgeheel. Daarbij doen krachtige cores dienst voor veeleisende taken, maar kan er bij lichter gebruik worden overgeschakeld op zwakkere cores die dan veel minder energie verbruiken. Dit in navolging van Apple die met zijn zelfontworpen M1- en M2-chips op basis van de ARM-architectuur hoge ogen gooit qua vermogen én zuinigheid. De Mac-maker heeft daarbij veel zorg besteed aan softwarecompatibiliteit, deels in zijn besturingssysteem macOS maar ook deels in het chipontwerp zelf. Daardoor kunnen Mac-apps voor x86-chips gewoon - en zelfs vlot - draaien in onzichtbare emulatiemodus op Apple's ARM-chips.

Intels volgen van Apple's voorbeeld blijkt echter mank te gaan in sommige softwaregevallen. Dat is in november vorig jaar al aan het licht gekomen, en door Intel bevestigd. Het ontwerp van de Alder Lake-chips blijkt dwars te liggen met software die beveiligd is met digital rights management (DRM). Dit betrof toen tientallen bekende games die niet speelbaar zijn omdat de DRM-techniek denkt dat twee computers tegelijk één game draaien. Intel verklaarde toen dat het met ontwikkelaars werkt aan maatwerkoplossingen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in