Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw Intel-ontwerp zit ontwikkelaars dwars

Intel bevestigt dat zijn nieuwe, twaalfde generatie processors problemen ervaart met DRM-techniek op Windows-computers. Software die beveiligd is met digital rights management blijkt niet te functioneren op de nieuwste chips. Dit betreft nu tientallen bekende games die niet speelbaar zijn omdat de DRM-techniek denkt dat twee computers tegelijk één game draaien. Intel werkt met ontwikkelaars aan maatwerkoplossingen.
12e generatie Core i
© Intel
Intel

Het probleem wordt veroorzaakt door Intel's 'big.little'-processorontwerp, schrijft onder meer ArsTechnica na berichtgeving van Intel zelf. De twaalfde generatie Intel Core-processors (codenaam Alder Lake) verdeelt de taken van de processor over krachtige performance-kernen (P) en energiezuinige efficiënte kernen (E). Windows-computers kunnen deze processorkeuze (nog) niet waarderen en zien de E-kernen mogelijk als een aparte computer.

Licentiekwestie

Dat heeft grote gevolgen voor gamers. Als de DRM-techniek - die een game op één pc laat werken - denkt dat twee computers tegelijk de game proberen te draaien, sluit die de game om het vermeende misbruik van de softwarelicentie te bestrijden. Dat afsluiten kan tijdens het opstarten van de game maar ook tijdens het spelen gebeuren, bevestigt Intel. Een fix is er op dit moment nog niet. Meer dan vijftig games hebben last van deze bug.

Half november komt er een systeemupdate die de DRM-bug voor elf games oplost, belooft Intel. En 29 games die nu niet werken op Windows 10, moeten het wél doen als de gebruiker zijn pc upgradet naar Windows 11. Games die helemaal niet werken op een Windows-machine met Alder Lake-processor, kunnen een update verwachten vanuit de gameontwikkelaar. Intel zegt samen te werken met ontwikkelaars om updates uit te rollen, maar zegt niet wanneer die updates uitkomen.

Sommige wel op Windows 11

Onder meer Maneater, Assassin's Creed: Valhalla en Madden 22 hebben tot die update last van de DRM-bug. ArsTechnica heeft een lijst gepubliceerd van de getroffen games, inclusief de games die na een pc-upgrade naar Windows 11 weer goed zouden werken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in