Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Intel vs Apple Silicon

Intels antwoord op Apples M1 is er bijna, belooft Intel

Intel combineert krachtige cores met zuinige cores, in navolging van Apple.

© Intel
31 mei 2021

Intel combineert krachtige cores met zuinige cores, in navolging van Apple.

Processorgigant Intel heeft op techbeurs Computex laten weten dat zijn twaalfde generatie Core i-chips (codenaam Alder Lake) in zicht is. Die architectuur voor x86/x64-processors bevat dan twee architecturen op één en dezelfde chip; de ene voor vermogen, de andere voor zuinigheid. Computerfabrikanten hebben al exemplaren in handen, verklaart Intel.

De Alder Lake-processors zouden eigenlijk tegen het einde van dit kalenderjaar op de markt komen. De eerste lading zou dan bestemd zijn voor desktops. Intel heeft nu op techbeurs Computex echter gezegd dat er zowel desktops als laptops aan komen met die nieuwe chips. Over de exacte timing van de productrelease heeft de chipproducent nog geen verduidelijking gegeven.

Prestatiesprong en batterijbesparing

Ondertussen heeft Apple al zijn tweede ronde van Mac-computers uitgebracht met zijn zelfontworpen M1-processors. Die ARM-chips bevatten krachtige cores naast energiezuinige cores, waarbij het systeem bepaalt welke taken het toewijst aan welke rekencores. Dit gebeurt niet alleen op basis van prestatieniveau voor applicaties en systeemservices, maar ook met oog voor de responsiviteit van de Macs voor eindgebruikers.

Intel raakt in de loop van de komende anderhalf jaar Apple kwijt als afnemer van zijn processors op basis van de x86/x64-instructieset. Macs stappen over van 'Intel Inside' naar het eigen Apple Silicon. De eerste ARM-Macs hebben flinke sprongen in prestatieniveau én batterijduur gebracht. Na de eerste ronde met MacBook Air, kleine MacBook Pro en Mac mini is in de tweede ronde de desktopcomputer iMac gevolgd.

Intels openingstoespraak op de Taiwanese techbeurs Computex:

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.