Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel-CEO waarschuwt: chiptekorten duren zeker tot 2023

Het wereldwijde tekort aan chips blijft voorlopig voortduren, waarschuwt Intel-CEO Pat Gelsinger. Hij verwacht dat de tekorten zeker tot 2023 blijven bestaan, al is er wel verbetering zichtbaar.
Pat Gelsinger
© Shutterstock
Shutterstock

"We zitten nu in het ergste deel. Volgend jaar wordt het per kwartaal iets beter, maar we hebben tot 2023 nog geen balans tussen vraag en aanbod", aldus Gelsinger tegenover CNBC.

Wereldwijd is al maanden sprake van chipschaarste, waardoor grote vertragingen ontstaan in allerlei branches, van autoproducenten tot bedrijven zoals Microsoft en Apple. Volgens Gelsinger is het probleem niet altijd alleen het tekort aan één specifieke chip, maar vooral een combinatie van chips. "We noemen dit 'match sets'. We hebben misschien wel de CPU, maar niet de LCD of het WiFi", legt Gelsinger uit. "Datacenters hebben het vooral moeilijk met stroomchips en een aantal chips voor netwerken en ethernet."

Sowieso in 2022 nog tekorten

Ook andere bedrijven waarschuwen voor de doorlopende chiptekorten. Reinhard Ploss - topman van het Duitse chipconcern Infineon - waarschuwde in augustus, net als Gelsinger nu, dat de schaarste tot in 2023 kan duren. Volgens hem zijn de tekorten te wijten aan de toegenomen behoefte aan thuiswerken en het inhaaleffect in de auto-industrie na de coronacrisis. Daarnaast spelen de snellere invoering van elektrisch rijden en de groeiende vraag naar hernieuwbare energie een rol. 

Volgens The Verge is AMD-CEO Lisa Su iets optimistischer dan Ploss en Gelsinger. Su stelde tijdens de 2021 Code Conference dat de voorraden in de nabije toekomst nog erg krap zijn, maar dat het in 2022 beter wordt. "Het wordt volgend jaar beter. Niet direct, maar het gaat geleidelijk beter als meer fabrieken klaar zijn", aldus de topvrouw van AMD. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in