Overslaan en naar de inhoud gaan

Energie voor datacenters dreigt flessenhals voor AI-ontwikkeling te worden

De ontwikkeling van AI-modellen en -toepassingen dreigt tegen een nieuwe barrière aan te lopen. Nadat eerst de beperkte beschikbaarheid van AI-gerichte chips (GPU's) het voornaamste probleem was, doemt nu energieverbruik van datacenters op als beperkende factor.

datacenter
Shutterstock

Electriciteitstoevoer begint nu de nieuwste flessenhals te worden voor kunstmatige intelligentie, zoals de grote golf aan generatieve AI-modellen en toepassingen. Het flinke energieverbruik van AI-hardware en de datacenters waarin dat zich bevindt loopt wereldwijd tegen grenzen op van energienetten en energieleveranciers, schrijft Ars Technica.

Plannen versus praktijk

Deze waarschuwing voor remming van het flinke tempo van AI-ontwikkeling komt van topmensen uit de energiesector en de ICT-industrie. Kenners zoals executive vice-president Pankaj Sharma van de datacenterdivisie van Schneider Electric, fabrikant van energiebeheerssystemen. Hij zegt dat datacenters altijd wel flinke energievraag hebben gehad, maar dat het nu echt de spuigaten uit loopt.

Sharma voorziet dat er waarschijnlijk niet genoeg capaciteit beschikbaar zal zijn om de datacenters te kunnen draaien die tegen 2030 nodig zijn. Het gaat hierbij om een wereldwijd probleem, stipt hij aan. CEO Jensen Huang van AI-chipreus Nvidia heeft eerder al gezegd dat er de komende jaren voor zo'n 1 miljard dollar aan nieuwe datacenters gebouwd moet worden voor genAI. Dat betekent flinke verhogingen van de energievraag.

Keuzes door beperkingen

Grote datacenterbedrijven maken nu al keuzes voor vestiging mede op basis van energiebeschikbaarheid. Zo zijn Google's datacenters in het Groningse Eemshaven juist daar gebouwd vanwege de lokale energie-opwekking. Voormalig Google-datacentertopman Daniel Golding, die nu CTO is bij consultancy Appleby Strategy Group, zegt tegen Ars Technica dat op een gegeven moment de realiteit (dus beperkingen) van het electriciteitsnet AI in de weg gaat staan.

Duurzaamheidstopvrouw Kara Hurst van Amazon zegt dat de belasting van het energienet "top of mind" is voor het bedrijf. De Amerikaanse topvrouw van de e-commercegigant en cloudreus geeft aan dat ze geregeld hierover spreekt met overheidsfunctionarissen.

Nederlandse netten

In Nederland speelt de problematiek van datacenters en energienetten ook, al geruime tijd. Zo is in 2019 een plotse bouwstop ingelast voor de datacenterrijke regio groot-Amsterdam. Ruimte en energiecapaciteit zijn beperkende factoren geworden, was toen al de constatering. Krap een jaar later is die bouwstop gedeeltelijk opgeheven.

Sindsdien zijn krapteproblemen op energienetten in Nederland zeker niet minder geworden. Verbetering valt niet op de korte termijn te verwachten, waarschuwen energiebedrijven als Alliander en TenneT. Naast toenemende digitalisering en de opkomst van energiehongerig AI spelen ook de energietransitie en klimaatdoelstellingen hierbij een rol.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in