Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland datacenterland: Amsterdam staat met energieverbruik in top 20 wereldwijd

De Amsterdamse metropoolregio scoort hoog in de top 50 van energieverbruikende datacentermarkten wereldwijd. Naar schatting zijn er verspreid over de wereld bijna 11.000 datacenterlocaties. Qua aantallen staat Nederland daarbij op de achtste plaats. Qua verstookte megawatts bekleedt Nederland in de vorm van Amsterdam de dertiende plaats.

Veel datacenters gaan bij elkaar zitten op locaties waar de infrastructuur goed geregeld is. Dit betreft naast connectiviteit, zoals snelle verbindingen met internetknooppunten zoals AMS-IX, ook energievoorzieningen. Zulke datacenterlocaties kunnen wel 100 megawatt (MW) aan vermogen nodig hebben, aldus een persbericht van communicatiebureau Harrison & Hunter Agency Partners.

Veelzeggende maatstaf

Energieverbruik valt dan ook te gebruiken als een veelzeggende maatstaf voor de omvang - maar ook efficiëntie en moderniteit - van datacentermarkten. Dus is een ranglijst gemaakt op basis van de verbruikte megawatts. Op nummer één staat de Amerikaanse regio Noord-Virginia, waar veel datacenterlocaties zijn die mede gevuld zijn met servers van cloudreus AWS.

Het daardoor verstookte vermogen ligt op een indrukwekkende 2.552 MW. Dat is niet alleen vele malen hoger dan andere Amerikaanse topregio's, maar ook flink hoger dan de nummer twee, drie, enzovoorts. Op twee staat datacentermarkt Beijing, met 1799 MW. Dan volgt de metropoolregio Londen, met 1053 MW.

Na locaties als Singapore (876 MW), Tokio (865 MW), Frankfurt (864 MW), Shanghai (725 MW), Sydney (667 MW), Dallas (654 MW), Silicon Valley (615 MW), Phoenix en Chicago komt Amsterdam. Op de dertiende plaats, met een energieverbruik van 531 MW door de diverse datacenters op die Nederlandse locatie.

Omslag door digitalisering en AI

Amsterdam ligt wel op enige afstand van de twee voornaamste Europese datacentermarkten: Londen en Frankfurt. Die koppositie danken die Britse en Duitse metropolen grotendeels aan de vraag naar datacentercapaciteit door grote ondernemingen die daar gevestigd zijn én door grote overheidsorganisaties.

Ondertussen zorgen trends als voortgaande digitalisering en de snelle opkomst van AI voor veranderingen, ook in de diverse datacentermarkten. Daarbij gaat het meer en meer om energie: verbruik, aanlevering en ook opwekking. Efficiëntie en duurzaamheid spelen dan ook voorname rollen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
PV
Peter Vermeulen 19 januari 2024

Beste Jasper. De MRA staat in die top-20, niet Amsterdam In de MRA staat hooguit 40% van de capaciteit in Amsterdam zelf. Misschien belangrijker: vermogen (MW) is iets anders dan gebruik (kWh). Het vermogen kan dan ook niet worden opgestookt, zoals je stelt.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in