Overslaan en naar de inhoud gaan

Toekomst van AI heeft energiedoorbraak nodig, aldus OpenAI-CEO Altman

Een doorbraak op energiegebied is noodzakelijk voor de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft topman Sam Altman van OpenAI, het bedrijf achter chatbot ChatGPT, gezegd. Volgens hem zal er voor AI veel meer energie nodig zijn dan veel mensen tot nu toe hebben aangenomen.

energiegebruik ICT
Shutterstock.com

Altman deed de uitspraken in de marge van de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos. Hij benadrukte daarbij dat het belangrijk is dat er wordt geïnvesteerd in klimaatvriendelijkere energiebronnen, met name in kernfusie of goedkopere zonne-energie en verbeteringen op het gebied van energieopslag.

Investeren in kernfusie

"Er is geen manier om daar te komen zonder een doorbraak", zei hij over de toekomst van AI. "Het motiveert ons om meer te gaan investeren in kernfusie." In 2021 verstrekte Altman persoonlijk al 375 miljoen dollar aan het Amerikaanse kernfusiebedrijf Helion Energy. Die onderneming tekende later een deal om energie te gaan leveren aan Microsoft, de grootste geldschieter van OpenAI.

Bij kernfusie smelten atomen samen. Daarbij komt energie vrij, zonder afval en zonder uitstoot van CO2. In theorie kan dit een heel milieuvriendelijke bron van energie worden, maar om de atomen te laten samensmelten zijn intense lasers nodig, en die kosten energie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in