Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-gebruik dreigt flink duurder te worden, door de energietransitie

De kosten voor elektriciteit en gas in Nederland gaan komende decennia flink stijgen door de energietransitie, bevestigt accountants- en adviesorganisatie PwC Nederland na berichtgeving in de Volkskrant. Consumenten en bedrijven zullen daardoor dan ook fors hogere tarieven en belastingen betalen, meldt energiespecialist Paul Nillesen bij PwC. Dit raakt ook ICT-gebruik, dat immers draait op stroom.

energiegebruik ICT
Shutterstock.com

Vooral de kosten voor stroom zullen stijgen, blijkt uit de prognose van PwC waar de Volkskrant vandaag over bericht. Die prijsstijging komt onder meer doordat mensen en bedrijven in de energietransitie meer elektriciteit verbruiken en minder fossiele brandstoffen als gas. Het elektriciteitsnet zit vol en moet dus worden uitgebreid en verzwaard om de grotere vraag naar stroom aan te kunnen.

Bouwstop, energietekort

Deze krapte is al jaren in zicht en heeft al tot noodmaatregelen geleid als een tijdelijke bouwstop voor datacenters in de Metropoolregio Amsterdam. Na het opheffen van die bouwstop is er wel sprake gebleven van beperkingen. Hierbij is ook een verplaatsing van het probleem zichtbaar; van volle regio's vlekt het door naar andere, inmiddels ook volgelopen regio's.

De ondertussen wel bekende krapte op het elektriciteitsnet in Nederland raakt consumenten en ook bedrijven, die eerder al last hebben gekregen van knelpunten op het stroomnet. Netbeheerders investeren de komende jaren miljarden euro's in het uitbreiden en verzwaren van hun energie-infrastructuur. Deze broodnodige investeringen zullen de prijzen opjagen, zo is de verwachting.

Daarnaast brengt bijvoorbeeld het aanleggen van windparken op zee extra kosten met zich mee. Ondertussen heeft de Russische oorlog in Oekraïne al internationaal voor prijsstijgingen gezorgd, die onder meer cloudgebruik en hosting raakt. De Duitse overheid heeft vorig jaar gewaarschuwd voor een dreigend energietekort, wat ook ICT flink kan remmen. In Nederland is er zelfs al gesproken van een mogelijke 'internetschaarste', door een tekort aan stroom - of betaalbare stroom dus.

Komende 10 jaar en daarna

Elektriciteit en gas zijn in 2030 bijna twee keer zo duur als in 2020, heeft PwC berekend. Naar verwachting stijgen die kosten van 22 miljard euro in 2020 naar 43 miljard euro tien jaar later. Dat is een prijsstijging van 92%. In 2040 wordt energie weer 30% duurder. Dan kosten stroom en gas 56 miljard euro, denkt PwC.

Mogelijk blijven de kosten volgens Nillesen ook na 2040 zo hoog. "Veel kosten zijn investeringen voor de lange termijn en moeten worden terugverdiend." Na 2040 worden volgens hem ook nog kosten gemaakt voor bijvoorbeeld het opslaan van waterstof.

Transitie duurt lang

Huishoudens gaan in 2040 volgens PwC het grootste deel van de energiekosten betalen, namelijk 31 miljard euro. Nillesen vindt dan ook dat consumenten de manier waarop ze energie gebruiken moeten aanpassen. "In het debat over de energietransitie ontbreekt vaak dat de transitie lang duurt en dat die gevolgen heeft voor de rekening die we met zijn allen moeten betalen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in