Overslaan en naar de inhoud gaan

Bedrijven krijgen meer last van knelpunten op stroomnet

Op het elektriciteitsnet in Amsterdam, Friesland, Gelderland en Noord-Holland zijn nieuwe knelpunten ontstaan. De maximale capaciteit van het net is hier bereikt. Dat meldt netbeheerder Liander in een update over de capaciteit. De knelpunten betreffen alleen klanten met een aansluiting voor grootverbruik, zoals bijvoorbeeld bedrijven.
stroomnet
© TenneT
TenneT

In het Friese Akkrum, Midlum en Stiens kunnen bijvoorbeeld geen nieuwe grootverbruikers worden aangesloten. En op andere plaatsen is teruglevering van elektriciteit, die door zonnepanelen of windmolens is opgewekt, niet meer mogelijk. Een nieuw Gelders knelpunt is bijvoorbeeld Tiel, terwijl er in Noord-Holland problemen spelen in onder meer Alkmaar Noord en Medemblik.

De afgelopen maanden geven netbeheerders geregeld aan dat op plaatsen het netwerk volloopt. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie. Er zijn plannen om de capaciteit uit te breiden, maar daar is veel geld voor nodig en de uitvoering kost bovendien de nodige tijd, onder meer door de lange vergunningstrajecten. Ook hebben de netbeheerders al langer moeite om technisch personeel te vinden om de werkzaamheden uit te voeren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in