Overslaan en naar de inhoud gaan

'Cloud- en hostingprijzen gaan ook stijgen door hoge energieprijzen'

De prijzen voor cloud en hosting gaan naar verwachting stijgen, onder meer vanwege de steeds hoger wordende energiekosten. Dat stelt Simon Besteman, directeur van de Dutch Cloud Community (DCC). Providers konden prijsstijgingen eerder nog zelf absorberen, maar daar gaat binnenkort een einde aan komen, verwacht Besteman.
cloud
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Providers van cloud- en hostingdiensten betalen onder meer voor het hosten van servers in een datacenter, waar ook kosten voor het stroomgebruik bij inzitten. En die kosten zijn de afgelopen maanden flink hoger geworden. "Als de stroom 5% van de totale kosten van de dienst representeert, en de prijs daarvan verdubbelt, dan gaan de kosten met 100% omhoog voor stroom en vertegenwoordigen deze nu circa 10% van de kosten van de dienst (afhankelijk van de veranderingen in de andere componenten)", aldus Besteman in een blog op de website van DCC.

Kosten gaan stijgen

DCC vroeg zijn leden in het voorjaar naar de plannen rondom die kosten. Een meerderheid gaf toen nog aan de kosten te zullen absorberen. Maar inmiddels is dat beeld anders. De prijzen bij alle colocatie datacenters stijgen volgens hem hard. Hoe hard ze stijgen, is afhankelijk van de inkoopcontracten die datacenters met hun leveranciers hebben afgesloten. Daardoor zijn er best wat verschillen: grotere organisaties hebben minder last van de prijsverhogingen, omdat ze lang van tevoren hebben ingekocht.

Daarbij komt dat providers maar één moment in het jaar hebben waarop de prijzen aangepast worden. En op dat moment worden ook andere prijsstijgingen meegenomen, zoals die van softwarelicenties, die in veel gevallen harder stijgen dan de inflatie dit jaar. 

De kosten zijn dan ook zo hard gestegen dat het voor hosters en cloudproviders niet meer mogelijk gaat zijn om ze helemaal te absorberen, zegt Besteman. "De markt moet zich erop voorbereiden dat de prijsstijgingen uiteindelijk ook terug te vinden zijn in de tarieven die de providers aan hun klanten doorberekenen." Hij verwacht bovendien dat dit niet heel lang meer gaat duren. 

Minder stroom gebruiken

DCC adviseert hosters en cloudproviders nu om zelf minder stroom te gebruiken om hun diensten te leveren, bijvoorbeeld aan de hand van load balancing, resource allocation en job scheduling. Ook verwacht DCC dat er meer middelen gedeeld gaan worden tussen providers, waarbij de onbenutte capaciteit van de één gebruikt wordt door de ander. "Percentages zijn lastig te noemen – er zijn geen twee clouds hetzelfde – maar onderaan de streep zijn dit zinvolle bijdragen aan een zuinige en milieuvriendelijke cloud."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in