Overslaan en naar de inhoud gaan

Datacenterbranche wil energieverbruik servers terugdringen

Brancheorganisaties Dutch Data Center Association (DDA) en NLdigital starten een gezamenlijk initiatief om het energieverbruik van servers in datacenters terug te dringen. "Als datacentersector nemen we onze verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid", aldus Stijn Grove, managing director van de DDA.
datacenter
© Shutterstock
Shutterstock

De twee organisaties willen de energie-efficiëntie van servers gaan verbeteren door gebruikers te wijzen op de wettelijke verplichting om gebruik te maken van optimale powermanagementinstellingen. Probleem is dat niet iedereen deze instellingen kan inzetten: alleen de eigenaar van de server kan deze maatregel nemen. Een datacenter kan dus niet zelf zomaar de servers goed instellen, maar moet hier de klant voor aanspreken.

Klanten actief aanspreken

Met het nieuwe initiatief gaan aangesloten datacenters hun klanten persoonlijk attenderen op de noodzaak tot het nemen van de maatregelen. Ook vragen zij hun klanten om een Energie Efficiëntie Verklaring te ondertekenen, waarin de klant aangeeft zich bewust te zijn van de maatregelen, inventariseert hoe de instellingen staan en deze aanpast waar nodig.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) maakt binnenkort ook een handreiking beschikbaar over de maatregel. De brancheorganisaties zien echter liever dat de wetgeving herzien wordt, zodat de eigenaar en beheerder van de servers direct kunnen worden aangesproken op de energiebesparende maatregelen die genomen moeten worden. 

Daarnaast wordt opgeroepen om nieuwe servers bij installatie direct in balanced mode te zetten. Hoe dit moet, staat beschreven in de Happyflow manual van het LEAP-programma op de website van de RVO. De brancheorganisaties zien verder graag dat alle serverfabrikanten en ICT-dienstverleners hun nieuwe apparatuur standaard afleveren en installeren in de optimale energie-instellingen. 

Energie flink duurder

Het energieverbruik van datacenters is de afgelopen tijd nog weer extra een punt van aandacht geworden, nu de energieprijzen door de oorlog in Oekraïne flink stijgen. ABN AMRO schatte in een sectorupdate dat de energietarieven in Nederland dit jaar maar liefst vijf keer zo hoog zullen zijn als in 2019. 

Datacenters gaven in maart aan dat ze de hogere kosten voor energie willen doorberekenen aan hun klanten, zoals webhostingpartijen, clouddienstverleners en bedrijven die hun servers in datacenters van derde partijen hebben staan. Daardoor kan een deel van het bedrijfsleven ook last gaan krijgen van de hogere energiekosten. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in