Innovatie & Strategie

Branche
Datacenter

Hoe techsector Nederland lijdt onder de oorlog in Oekraïne

ABN AMRO: datacenters en hardwaresector hard getroffen door prijsstijgingen.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com,  Leonardo Rizzi
31 maart 2022

ABN AMRO: datacenters en hardwaresector hard getroffen door prijsstijgingen.

De oorlog in Oekraïne heeft ook gevolgen voor het Nederlandse bedrijfsleven, inclusief de techsector. ABN AMRO schat bijvoorbeeld dat de stijgende gas- en elektriciteitsprijzen het Nederlandse bedrijfsleven dit jaar 22 miljard euro extra zullen kosten. Datacenters, hosters, online-applicaties gaan dat merken. Maar ook de hardwaresector merkt de gevolgen: onder meer het chiptekort kan door de oorlog nóg verder oplopen.

Voor fabrikanten van hardware heeft de oorlog in Oekraïne - en de daardoor verstoorde relatie met Rusland - enorme gevolgen, zo schrijft ABN AMRO in een sectorprognose. De toevoer van bepaalde grondstoffen loopt nu namelijk vertraging op, waardoor op hun beurt fabricage en levering van hardware vertraging oploopt. En mogelijk wordt dit nog erger: Oekraïne is bijvoorbeeld een belangrijke leverancier van neon, een gas dat gebruikt wordt bij de productie van chips. Mocht de toevoer daarvan onder druk komen te staan, dan kan dit het huidige chiptekort nog verder opdrijven. Wordt het chiptekort nog groter, dan worden de levertijden van IT-apparatuur nog langer en de prijzen voor die hardware weer hoger.

Een ander probleem is dat Rusland toeleverancier is van verschillende metalen die in IT-apparatuur worden gebruikt. Het gaat bijvoorbeeld om platina, kobalt en grafiet. Rusland is verantwoordelijk voor respectievelijk 11%, 4% en 3% van de wereldwijde productie van deze metalen. Door sancties tegen het land van Vladimir Poetin stokt die toelevering. Daardoor worden grondstoffen duurder en kunnen ook de inkoopprijzen van IT-apparatuur hoger worden.

Datacenters zien winst verdampen

ABN AMRO schat verder dat de energietarieven in Nederland dit jaar ruim vijf keer zo hoog zullen zijn als in 2019. En naar verwachting blijven de energieprijzen tot minstens het voorjaar van 2023 hoog. Voor sommige bedrijven betekent dit dat de winst die ze normaliter zouden maken, volledig besteed moet worden aan energie.

Binnen de IT-sector hebben vooral datacenters hier last van, gezien zij veel stroom gebruiken voor het draaiende houden van de servers waarop een flink deel van het internet- en dataverkeer wordt afgewikkeld. Datacenters gaven eerder deze week al aan dat ze de hogere kosten voor energie willen doorberekenen aan hun klanten. ABN AMRO benadrukt dat een deel van het bedrijfsleven de hogere kosten daardoor ook gaat voelen. Het gaat dan om webhostingproviders, clouddienstverleners, softwareontwikkelaars en bedrijven die hun servers in de datacenters van derde partijen hebben staan. Als die datacenterklanten hun prijzen óók verhogen, dan worden de gevolgen nog verder in de markt gevoeld.

ABN AMRO waarschuwt verder dat datacenters die stroom tegen een variabele prijs inkopen maar vaste prijzen met hun klanten hebben afgesproken, mogelijk in de knel komen. "De situatie lijkt in feite op die van conventionele energiebedrijven waar deze spagaat heeft geleid tot een toename in faillissementen", aldus de bank in zijn sectorprognose. "De grotere datacenters komen vooralsnog minder in de problemen omdat ze hun kosten langer hebben vastgelegd. Sommige webhostingproviders zijn intussen al begonnen met het verhogen van de prijzen in respons op verhoogde prijzen vanuit de datacenters."

Toch nog groei

Ondanks de uitdagingen die door de oorlog in Oekraïne veroorzaakt worden, verwacht ABN AMRO ten opzichte van vorig jaar alsnog een volumegroei voor de sector Technologie, Media en Telecom. De bank verwacht in 2022 een totale groei van 4,5% ten opzichte van 2021. Dat is echter flink lager dan in 2021, toen het nog om een groei van 6,5% ging. De gehele Nederlandse economie groeit naar verwachting met 3,1% in 2022 ten opzichte van 2021. 

2
Reacties
cyberiad 01 april 2022 17:08

Sinds wanneer is grafiet een metaal? De laatste keer dat ik keek bleek het gewoon een vorm van koolstof te zijn.

Anko Groenewegen 31 maart 2022 12:26

Een veel plattere invloed is personeel: de mannen uit de Oekraïne die aan de slag waren in de IT, mogen nu met een geweer het veld in ... als ze ooit terug komen. En wij maar zeuren over grondstoffen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.