Management

Branche
datacenter

Datacenters willen duurdere energie doorberekenen aan klanten

Gestegen energieprijzen remmen investeringen datacenters.

© CC BY 2.0 - Flickr.com Robert Scoble
29 maart 2022

Gestegen energieprijzen remmen investeringen datacenters.

Datacenters  worden hard getroffen door torenhoge energieprijzen. De energie wordt duur ingekocht, maar de prijzen zijn nog niet doorberekend aan de klanten. Het FD meldt dat datacenters grote contracten daarom willen openbreken.

De financiële krant meldt dat datacenters te maken krijgen met kasgeldtekorten, omdat ze de plotseling duurder geworden stroom moeten voorfinancieren. Vanwege de problemen heeft een deel van de datacenterbedrijven hun klanten, waaronder ziekenhuizen en hostingbedrijven, gevraagd om lopende contracten open te breken zodat ze de hogere prijzen kunnen doorberekenen, zo meldt het FD. De klanten hebben volgens de krant weinig keuze. De stroom is voor datacenters bijna vier keer zo duur geworden.

Hostingbedrijg Intermax is één van de klanten die het verzoek kreeg om een lopend energiecontract aan te passen. “In eerste instantie is het een ondernemersrisico voor de datacenters, niet voor ons. Maar datacenters en hostingbedrijven zitten samen in een huwelijk. Voor ons is het ook belangrijk dat de datacenters blijven leven. Want onze klanten zijn ziekenhuizen en overheden die niet ineens zonder computers kunnen.”  

Rem op nieuwe technologie

Stijn Grove, directeur van branchevereniging Dutch Data Center Association geeft aan dat het geld van de rekeningen pas later binnenkomt. Door de hoge energieprijzen geeft dit enorme druk op de kasstroom. Het gevolg is dat investeringen worden uitgesteld die niet direct nodig zijn. Daardoor wordt er een rem gezet op nieuwe technologie die leidt tot minder energieverbruik en extra capaciteit.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.