Overslaan en naar de inhoud gaan

Elektriciteitsnetten in Nederland gaan steeds meer dicht

De problemen met capaciteit en aansluiting op elektriciteitsnetten in Nederland lopen verder op. Nu gaat een groot deel van het elektriciteitsnet in de provincies Groningen en Overijssel op slot, melden netbeheerders TenneT en Enexis. Eerder maakte Stedin al bekend dat het stroomnet in Den Haag vol is, nadat Brabant en Limburg voor de komende jaren geen nieuwe grootgebruikers op hun stroomnetten kunnen toelaten.

elektriciteitsmasten en schapen
TenneT

Het elektriciteitsnet in Nederland staat onder druk, omdat bedrijven en consumenten steeds sneller extra capaciteit vragen, bijvoorbeeld omdat ze van het aardgas af gaan of elektrisch gaan rijden. Netbeheerders kunnen het net niet zo snel uitbreiden als de vraag toeneemt. Er was niet voorzien dat de vraag naar stroom zo hard zou stijgen.

Raakt vooral bedrijven

Het gebrek aan stroom heeft vooral gevolgen voor bedrijven. Die kunnen niet het vermogen krijgen dat zij nodig hebben. "We werken met man en macht aan de uitbreiding van het elektriciteitsnet", zegt TenneT-directeur Marc de Zwaan nu. "We realiseren ons dat dit een heel vervelende situatie is." Het bedrijf belicht de netcapaciteit in Nederland - en de congestie daarop, inclusief nu Overijssel en Groningen - in zijn nieuwsbrief van deze maand.

TenneT en Enexis gaan ondernemers vragen of ze tegen een vergoeding flexibel kunnen omgaan met hun elektriciteitsgebruik en het verbruik op drukke tijden of dagen kunnen verminderen. De problemen zullen volgens de netbeheerders voorlopig nog even blijven bestaan. Uitbreiding van het net zal naar verwachting pas in 2029 extra capaciteit opleveren.

"Ons stroomnet is een van de betrouwbaarste ter wereld. Maar het is niet voorbereid op de snelle ontwikkelingen en de sterk gestegen vraag", zegt Enexis-directeur Daphne Verreth. "Dat veroorzaakt knelpunten op het net, en het kost tijd om die op te lossen." In juni dit jaar kwam die knelling in zicht voor Brabant en Limburg, waar bedrijven en instellingen die veel elektriciteit verbruiken de komende vijf tot tien jaar geen nieuwe stroomaansluiting kunnen krijgen.

Infra uitbreiden gaat jaren kosten

Om de groeiende vraag naar elektriciteit aan te pakken, richten netbeheerders zich op het versneld bouwen van elektriciteitsstations en het uitbreiden van het kabelnetwerk. Om dit te realiseren, benadrukken ze dat overheden sneller beslissingen moeten nemen over waar en wanneer dit kan gebeuren. Ook pleiten ze voor een versnelde beschikbaarstelling van grond en het versnellen van vergunningen en procedures.

Dit jaar investeren netbeheerders landelijk meer dan 5 miljard euro in de stroomnetwerken. In 2025 is dat gestegen tot 8 miljard euro per jaar.

Al lange tijd in de maak

Begin 2022 zijn al capaciteitsgrenzen bereikt in Amsterdam, Friesland, Gelderland en Noord-Holland. De knelpunten daar betroffen toen alleen klanten met een aansluiting voor grootverbruik, zoals dus bedrijven. Eind 2021 is al een stroomstop afgekondigd voor grootverbruikers in een deel van Noord-Holland.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft eind 2020 al erkend dat het elektriciteitsnet in Nederland de komende jaren tekortschiet. Het aanbod kan niet goed voldoen aan de vraag en die situatie gaat de komende jaren verergeren.

Dit ondanks investeringen die netbeheerders doen in hun infrastructuren. Toenmalig EZK-minister Eric Wiebes heeft toen de sombere verwachting van toezichthouder ACM bevestigd. De netcapaciteitsproblematiek is "niet op korte termijn op te lossen" en kan in delen van Nederland eerst nog toenemen, aldus de bewindsman eind 2020.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 20 december 2023

Al in 2009 hebben alle CEO's van alle elektriciteitsproducerende bedrijven in Europa een verdrag ondertekend dat in 2050 alle elektriciteit in Europa CO2-neutraal geproduceerd zal worden. Dit verdrag is bijvoorbeeld te vinden op https://drive.google.com/file/d/1dZI1bW1YM2Y0VTP4rrHjmDIFlt7R1NtI/view Ook TenneT was hierbij betrokken en is hiervan op de hoogte, bijvoorbeeld via het Renewables Grid Initiative, zie bijvoorbeeld https://renewenergy.wordpress.com/ Dus sinds 2009 heeft TenneT de tijd gehad om het netwerk hierop aan te passen en het is vreemd dat we bijna 15 jaar later tegen dit soort capaciteitsproblemen aanlopen.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in