Overslaan en naar de inhoud gaan

Overvol stroomnet volgens TenneT nog zeker tien jaar een probleem

Nederland heeft zeker de komende tien jaar nog te maken met het overvolle stroomnet. Dat zegt operationeel directeur Maarten Abbenhuis van hoogspanningsnetbeheerder TenneT. "We weten wat het probleem is, we weten wat we moeten bouwen om het op te lossen, maar we kunnen niet beloven dat het morgen al klaar is."

stroomnet
TenneT

Vooral de provincies Gelderland, Flevoland, Utrecht en Rotterdam lopen een verhoogd risico op netcongestie, schrijft TenneT in zijn jaarverslag. Het aantal aanvragen om aangesloten te worden op het net is een stuk hoger dan het bedrijf aankan. Daardoor is er praktisch gezien geen ruimte voor nieuwe klanten.

Marathon, met sprintjes

De energietransitie en het uiteindelijke doel van een klimaatneutraal stroomnet in 2045 moeten volgens het bestuur van TenneT worden gezien als een marathon, met sprintjes tussendoor.

Om die versnelling in te zetten gaat de netbeheerder de komende tien jaar 160 miljard euro investeren. Afgelopen jaar investeerde de onderneming met 7,7 miljard euro al meer dan ooit. Dat was ook al 70 procent meer dan een jaar eerder, maar dat neemt dus nog veel sterker toe.

Raakt vooral bedrijven

Het gebrek aan stroom heeft vooral gevolgen voor bedrijven. Die kunnen niet het vermogen krijgen dat zij nodig hebben. Om de groeiende vraag naar elektriciteit aan te pakken, richten netbeheerders zich op het versneld bouwen van elektriciteitsstations en het uitbreiden van het kabelnetwerk.

Netbeheerders waarschuwen al langer dat het elektriciteitsnet in Nederland de massale overstap naar zonnepanelen niet aankan. Door de energietransitie en de grotere vraag naar elektriciteit bij bedrijven, doordat ze moeten overstappen van gas naar stroom, loopt het net in steeds meer gebieden in het land vol.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in