Overslaan en naar de inhoud gaan

'AWS perkt cloudgebruik klanten in en verwijst naar andere cloudregio's, vanwege energietekort Ierland'

Klanten van cloudreus AWS klagen dat ze qua capaciteit worden beperkt voor workloads die draaien in Ierland. Dat EU-land is de locatie voor de belangrijke cloudregio EU-West-1 van de Amerikaanse cloudaanbieder. Klanten die meer vermogen willen, zouden door AWS worden doorverwezen naar andere cloudregio's. De oorzaak lijkt in energieverbruik te zitten.

AWS-datacenter
AWS

De klagen klanten lopen vooral tegen grenzen op voor energievretende cloudopstellingen waar grafische processors (GPU's) 'onder' zitten. Op zulke krachtige chips draaien onder meer AI-toepassingen, die nu flink in trek zijn. Het gebruik van meer virtele machines (cloud instances) en daarmee verbruik van meer cloudvermogen wordt in sommige gevallen beperkt door AWS.

Clouds van AWS, Microsoft, Google

De flessenhels lijkt niet het rekenvermogen te zijn, maar het daarvoor benodigde energievermogen. Ierland is de Europese uitvalsbasis voor veel techbedrijven, waaronder ook de grote cloudaanbieders AWS, Microsoft en Google. De regio rond hoofdstad Dublin heeft veel datacenters, die gezamenlijk een flink deel van het Ierse energieverbruik voor hun rekening nemen.

"Je kunt geen GPU-nodes aanzetten in AWS Dublin aangezien die locaties qua energie aan hun max zitten", laat een klagende klant weten aan de Britse technieuwssite The Register. Die bron merkt wel op dat er nog capaciteit is, maar die staat gereserveerd voor EC2; de reguliere compute cloud van AWS.

Vragen om verbruik te verminderen

Als klanten toch meer vermogen willen, zouden ze door hun cloudaanbieder nu worden doorverwezen. AWS Europe wijst dan op beschikbare capaciteit in Zweden en in andere EU-landen. Navraag door The Register bij AWS levert geen concrete antwoorden op over het inperken en doorverwijzen van klanten, of over grenzen door energieverbruik.

Ook de Ierse netbeheerder EirGrid geeft geen directe reactie op de kwestie van AWS, cloudcapaciteit en energieverbruik. Wel geeft die beheerder van het stroomnet aan dat gróte energieverbruikers, waaronder ook datacenters, gevraagd kan worden om hun verbruik te verminderen.

Datacenters en duurzaamheid

De rol en het belang van datacenters in Ierland spelen niet alleen op economisch en technisch vlak mee, maar zorgen ook voor politieke spanningen. Het Europese land telt 82 datacenters, waarbij er nog eens 14 in aanbouw zijn, en er goedgekeurde plannen liggen voor nog eens 40 stuks, schreef The Irish Times recent.

Tegenover de voordelen van lokale werkgelegenheid en buitenlandse investeringen staan de nadelen van milieu-impact en aandeel in het energieverbruik van Ierland, dat net als andere landen zijn CO2-uitstoot wil verminderen. De Ierse energiesector leunt nog veel op fossiele brandstoffen, aldus The Irish Times.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in