Overslaan en naar de inhoud gaan

Rusland werkt aan eigen Android (het moet wel)

Rusland moet dit jaar nog een eigen aftakking van Android compleet met eigen smartphonehardware krijgen, zo luidt het plan van National Computer Corporation (NCC). Dit grote Russische IT-bedrijf steekt hier miljarden roebels in en wil opschalen van 100.000 toestellen eind 2023 naar 10% van de consumentenmarkt in 2026. Deze ambitie is ook een kwestie van dwang; door de sancties vanuit Westerse landen.
Rusland
© Intel
Intel

De smartphone- en tabletmarkt in Rusland is in wezen afgesneden van standaardtoeleveranciers zoals Samsung en Apple. De oorlog in Oekraïne die Rusland in februari 2022 is begonnen, heeft geleid tot uitgebreide sancties. Daarbij hebben Westerse smartphone- en tabletmakers zich teruggetrokken uit de Russische markt, maar is het elektronicaproducenten ook niet toegestaan om essentiële componenten te leveren aan eventuele lokale toestelmakers.

Putin wilde al weg van Windows

In reactie werkt Rusland nog wat harder aan initiatieven om op technologisch gebied zelfstandig te kunnen zijn. Eerdere heeft president Vladimir Putin al decreten uitgevaardigd voor minder gebruik van Windows, afkomstig uit de Verenigde Staten, en meer gebruik van Linux. Daar komt nu een ambitieus plan voor eigen Android bij.

NCC-oprichter Alexander Kalinin verklaart in Russische media dat hij 10 miljard roebel gaat investeren in een project voor een Russische Android-smartphone, meldt Ars Technica. Dat bedrag komt neer op zo'n 132,9 miljoen euro, wat een bescheiden bedrag is voor het optuigen van een Android-aftakking met eigen apps ter vervanging van Googles meegeleverde apps en ingebouwde functionaliteit. Daar komt dan nog de vereiste van eigen, non-Westerse hardware bij.

Min- en pluspunt

Rusland moet echter wel, gezien de sancties. Daarbij vormen die handelsbeperkingen vanuit Westerse landen echter ook een pluspunt voor dit plan; de interne markt heeft niet echt een alternatief. Eerder is de Chinese smartphonemaker Huawei al getroffen door sancties en heeft het een eigen Android-alternatief moeten ontwikkelen. Dat Google-loze Android steekt echter karig af bij de concurrentie, op markten waar Android nog wel gewoon te verkrijgen is van andere fabrikanten.

In Rusland ligt de situatie nu wat anders, hoewel er nog altijd import van Chinese Android-toestellen is. Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken heeft eind vorige maand de levering aan Rusland van smartphones duurder dan 300 dollar verboden. Goedkopere toestellen én smartphones van Chinese makelij kunnen dus nog wel ingevoerd worden, maar het feit dat Android gebonden is aan het Amerikaanse bedrijf Google kan nog zorgen voor verdere beperkingen.

Nog wel gratis, voorlopig?

Russische gebruikers moeten het nu al doen zonder betaalde apps en zonder updates voor apps. Die techzaken vallen namelijk al onder de opgelegde sancties voor Rusland. Tot op heden werken gratis apps en bijbehorende services op Android nog wel, zoals van Google Gmail, Maps, Play en YouTube. Ondertussen zijn gratis diensten als Instagram, Facebook en Twitter al geblokkeerd voor gebruik in Rusland. Het land heeft op sommige vlakken wel eigen alternatieven, zoals het grote VKontakte.

Het ambitieuze plan van NCC voor eigen Android stuit ook op scepsis; het zou niet meer dan een PR-stunt kunnen zijn, schrijft Ars Technica op uit de mond van Amerikaanse experts.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in