Overslaan en naar de inhoud gaan

Techsancties van president Biden nu opgelegd aan Rusland

De Amerikaanse overheid legt nu ook ICT-sancties op aan Rusland. De regering van president Joe Biden richt zich nu op techbedrijven die de Russische oorlog in Oekraïne steunen. Onder de bedrijven die geraakt worden door deze nieuwste ronde sancties bevindt zich Mikron, de grootste chipmaker van Rusland.
president Biden, USA
© WhiteHouse.gov
WhiteHouse.gov

Mikron is in z'n eentje goed voor de helft van de chipexports van Rusland. De andere helft is dus 'voor eigen gebruik', waarbij niet alleen civiele toepassingen aan de orde zijn. Naast chips in bankkaarten, identificatiepassen en RFID-tags worden chips van Mikron ook gebruikt in militaire systemen, verklaart de regering van de Verenigde Staten.

Chips, satellieten, supercomputers

Behalve chipmaker Mikron wordt ook AO NII-Vektor, fabrikant van satelliettechnologie, op de korrel genomen door de ICT-sancties van de VS. Een derde Russisch techbedrijf dat wordt aangepakt, is T-Platforms dat onder meer supercomputers maakt. T-Platforms levert echter ook OEM-apparatuur (original equipment manufacturer) voor IT-producten die de massamarkt in Rusland bedienen.

De regering Biden werkt ook aan het bestrijden van Russische omzeiling van de sancties door middel van dekmantelbedrijven, meldt Ars Technica. In de persverklaring van de Amerikaanse overheid wordt een netwerk uiteengezet van nepbedrijven en sanctieschendende ondernemingen. Daaronder naast Russische bedrijven ook Britse ondernemingen en een Spaans bedrijf. De overheden van die Westerse landen nemen nu ook maatregelen tegen deze praktijken, die dienen om Rusland toch van technologie en techgoederen te voorzien.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in