Development

Personal Tech
Huawei Mate 30 Pro

Huawei’s smartphones zijn weinig zonder Google

Op één na grootste telefoonfabrikant in de knel door Trump.

23 september 2019

Op één na grootste telefoonfabrikant in de knel door Trump.

De Mate 30 en Mate 30 Pro zijn de eerste Huawei-smartphones die niet door Google gecertificeerd zijn. Dit als gevolg van een politiek conflict tussen de Verenigde Staten en China. Huawei gaat de Mate 30-serie ‘gewoon’ in Europa uitbrengen, maar zonder Google-software lijkt een flop aanstaande.

In de afgelopen jaren verkocht Huawei tientallen miljoenen Mate-smartphones, die qua prijs en specificaties concurreren met de topmodellen van onder meer Samsung en Apple. De fabrikant heeft als doel minstens twintig miljoen Mate 30’s (799 euro) en Mate 30 Pro’s (1099 euro) te verkopen. Topman Richard Yu is ervan overtuigd dat dat gaat lukken. “Dit is de best-presterende smartphone ter wereld”, verklaarde hij in gesprek met diverse media over de Mate 30 Pro. En inderdaad, op papier heeft de Mate 30 Pro een voorsprong op de concurrentie. De smartphone draait op een nieuwe, razendsnelle processor, is voorzien van vier indrukwekkende camera’s en laadt supersnel op.

Android zonder Google's goedkeuring

Toch plaatsen kenners vraagtekens bij Huawei’s zelfverzekerdheid. De Mate 30 (Pro) draait namelijk een Android-versie zonder bemoeienis van Google, de ontwikkelaar van het besturingssysteem. Niet omdat Google en Huawei ruzie hebben, maar omdat ze niet mogen samenwerken van de Amerikaanse overheid. Die heeft Huawei in mei op een zwarte lijst gezet omdat het bedrijf zou spioneren en te nauwe banden zou onderhouden met de Chinese overheid. Amerikaanse bedrijven zoals Google mogen alleen nog handel drijven met Huawei als ze toestemming hebben van de regering. Die toestemming blijft uit. Google heeft zijn Compatibility Test Suite (CTS) daarom niet kunnen uitvoeren op de Mate 30 (Pro). Zonder die test mag een fabrikant geen Google-apps op zijn toestel installeren.

Mate 30 werkt minder goed

Huawei ervaart dat met de Mate 30-serie voor het eerst, en de gevolgen zijn groot. De smartphones komen zonder apps als Gmail, Google Maps en YouTube. De appwinkel, de Google Play Store, ontbreekt eveneens. Hetzelfde geldt voor de Google Play Services, dat op de achtergrond met veel apps samenwerkt. Via deze software controleren apps de locatie van het toestel, synchroniseren ze gegevens en controleren ze of het apparaat aan bepaalde certificatie- en veiligheidseisen voldoet. Apps als Buienradar, Netflix, Ziggo Go en WhatsApp werken niet of niet goed zonder Play Services, bleek onlangs uit onderzoek van techsite Tweakers.

Huawei's appwinkel is mager

Het gebrek aan Google-software is dan ook een groot nadeel voor Huawei, zegt Annette Zimmermann, vice president van marktonderzoeker Gartner. “Gebruikers moeten grote compromissen sluiten: ze missen de Play Store en er is onzekerheid welke apps er in de Huawei App Gallery staan.” Die appwinkel staat vooraf geïnstalleerd op de Mate 30 (Pro) en is Huawei’s alternatief voor de Play Store. Topman Yu onthulde bij de introductie van de smartphones dat het bedrijf één miljard dollar gaat uitgeven aan de ontwikkeling en promotie van zijn eigen ecosysteem, waaronder de App Gallery. Dat is hard nodig, want de appwinkel is nog erg leeg. Facebook, Instagram, Netflix, WhatsApp, Spotify en Nu.nl zijn zomaar wat populaire apps die niet in de App Gallery staan. Daar komt snel verandering in, liet Huawei later weten. Vanwege de handelsblokkade mag Huawei geen Google-apps in zijn appwinkel opnemen.

Onzekerheid over updates

Gebruikers kunnen Google-diensten gebruiken via de browser-app, luidt de oplossing van Huawei-directeur Yu. Kenners noemen die methode omslachtig en een fikse achteruitgang ten opzichte van Google’s eigen apps. Zij vragen zich ook af of Huawei de Mate 30 (Pro) wel goed kan updaten. Google brengt elke maand een beveiligingsupdate uit, die goedgekeurde fabrikanten kunnen verspreiden naar hun smartphones. Huawei krijgt geen hulp van Google, en ontvangt de update pas een maand later via de open Android-versie. Een Android-systeemupdate uitbrengen wordt nog lastiger. De Mate 30 (Pro) verschijnt met Android 10. Google werkt al aan Android 11, dat volgend jaar uitkomt. Die update mag – als het handelsverbod niet van tafel verdwijnt – niet met Huawei gedeeld worden.

Struisvogelmentaliteit

Opvallend genoeg liet Huawei zich op het groots uitgepakte Mate 30-evenement in München nauwelijks uit over de penibele situatie. In een mediabriefing voorafgaand aan de presentatie benadrukte Europees directeur Walter Ji alleen de mijlpalen van het bedrijf. Het is de grootste leverancier van netwerkapparatuur en na Samsung de grootste smartphonefabrikant. Een communicatiedirecteur stipte aan dat Huawei ‘door een moeilijke tijd gaat’ en bedankte de pers voor ‘hun steun.’ Ceo Richard Yu liet in een andere briefing weten: “ja, we hebben een aantal beperkingen met Google Mobiles Services. Maar we hebben een enorm voordeel met de telefoon.” Op het podium viel het woord ‘Google’ welgeteld nul keer en over software-updates werd ook niets gezegd.

Analist Zimmermann, die ook in München aanwezig was, viel nog iets op. Huawei heeft weliswaar prijzen van zijn nieuwe smartphones bekendgemaakt, maar noemde geen concrete releasedatum. “Dat komt op mij over alsof het bedrijf nog steeds in onderhandeling is met Google, en dat het hoopt op een deal waardoor het wel Google-apps op de toestellen mag installeren. In plaats van iets te zeggen over Google of de verkoopdatum, heeft Huawei zich stilgehouden om op een later moment met betere informatie te komen.” Of dat daadwerkelijk gebeurt en zo ja wanneer, is niet duidelijk.

Lagere verkoop door handelsverbod

Met de huidige software gaat het Huawei heel veel moeite kosten om zijn dure Mate 30-toestellen aan de man te brengen. “Huawei heeft Apple ruimschoots verslagen als het gaat om ontwerp, maar zelfs deze prachtige smartphones zullen nauwelijks verkocht worden zonder Google’s ecosysteem”, voorspelde analist Richard Windsor voorafgaand aan Huawei’s evenement.  Zimmermann sluit zich hierbij aan. “De verkoopcijfers zullen niet hetzelfde zijn wanneer de toestellen Google-apps hadden. Als Huawei ze verkoopt zonder Google-software, gaat het zijn verkoopdoel waarschijnlijk niet halen.”

Nederlands fiasco?

Huawei wil de Mate 30 Pro nog dit jaar in Nederland uitbrengen, met of zonder Google-apps. De prijs staat nog niet vast, maar komt waarschijnlijk rond de Europese adviesprijs van 1099 euro te liggen. De branche reageert lauw. Jeroen Elkhuizen, mededirecteur van Belsimpel.nl, verklaart dat zijn webwinkel de Mate 30-serie niet gaat verkopen met de huidige software. Grote retailers hebben zich na de Mate 30-introductie nauwelijks uitgelaten over de toestellen. Bronnen bij de drie grote providers (KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile/Tele2) laten AG Connect weten dat de telco’s de ontwikkelingen nauwgezet volgen, maar nu niet enthousiast zijn. “Op dit moment is de Huawei Mate 30 (Pro) als het ware gehandicapt, en voorzien we veel klachten en vragen als we hem gaan verkopen”, zegt een bron. “We zien niks in de verkoop van een gemankeerd toestel, al is het wel tragisch voor Huawei”, reageert een ander.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.