Overslaan en naar de inhoud gaan

Leegloop IT'ers uit Rusland besproken in de Doema

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn in totaal zo'n honderdduizend Russische IT'ers vertrokken naar het buitenland. Dat komt neer op 10% van het volledige aantal ICT-specialisten dat Rusland heeft. Deze cijfers zijn naar buiten gekomen in een parlementaire hoorzitting waar de Russische minister van Digitalisering het woord voerde.
Russisch roulette
© Shutterstock
Shutterstock

De bewindsman voor digitalisering, Maksoet Sjadajev, gaf de Staatsdoema uitleg over digitale transformatie en cyberveiligheid in de Russische Federatie, meldt de Volkskrant. Rusland kampt met een tekort aan IT'ers, dat is toegenomen door de oorlog tegen Oekraïne en de mobilisering van nieuwe soldaten voor het invallende Russische leger. Dit raakt niet alleen IT'ers, maar betreft economiebrede tekorten in vele, uiteenlopende beroepen.

Economie, sancties, arbeidsmarkt

De Centrale Bank van Rusland heeft in een formele verklaring gewaarschuwd voor arbeidstekorten. Het land kampt met een groeiend gebrek aan werknemers door de recente mobiliseringscampagne van het ministerie van Defensie. Daarbij zijn officieel 300.000 burgers als dienstplichtigen opgenomen in het leger. Volgens geruchten zouden er wel meer mensen zijn geronseld.

De verklaring van de Centrale Bank spreekt politiek van "de externe omgeving voor de Russische economie", die "uitdagend" is en zorgt voor 'aanzienlijke beperkingen van economische activiteit'. Hierbij spelen ook de internationale sancties tegen Rusland mee waarbij handel drijven met het oorlogszuchtige land verboden is. De voornaamste beperking voor de Russische economie is volgens de Centrale Bank echter de arbeidsmarkt.

IT'ers en remote werk

Het land van president Vladimir Putin kampt met recordtekorten aan werknemers. Naast vrachtwagenchauffeurs, fabrieksmedewerkers en bouwvakkers gaat het ook om IT- en telecomspecialisten. Veel Russen zijn hun vaderland ontvlucht, ook om oproepen - of ronseling - voor dienstplicht te ontlopen.

Vanwege het sluiten van veel grenzen voor Russische reizigers en het stilleggen van vliegverkeer vanuit Rusland zijn veel van die vluchtelingen terecht gekomen in voormalige lidstaten van de Sovjet Unie. Daar kunnen ze op afstand nog wel hun IT-werk doen, waar digitaliseringsminister Sjadajev wel voor pleit. Dat remote werk kan namelijk de tekorten wat verlichten. Hij heeft dan ook diverse initiatieven genoemd voor het verbeteren van digitale connectiviteit met gebieden en republieken in de Russische Federatie.

De Oekraïense tv-zender UATV bericht ook over het groeiende IT-tekort van Rusland:

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in