Overslaan en naar de inhoud gaan

Rusland verergert eigen tekort aan IT'ers door oorlog met Oekraïne

Veel Russische bedrijven kampen met ernstige tekorten aan personeel als gevolg van de mobilisatie van Russen om te vechten in Oekraïne. Volgens een studie van het economische onderzoeksinstituut Gaidar in Moskou heeft een derde van de Russische industriebedrijven te maken met recordtekorten aan werknemers. Naast vrachtwagenchauffeurs en fabrieksmedewerkers gaat het ook om IT- en telecomspecialisten.
Russische wintermutsen en matrosjka's
© Intel
Intel

Volgens de studie is dit de laagste indicator van de toestand van Ruslands arbeidsmarkt voor deze parameter over de afgelopen 30 jaar, dus sinds 1993. De beoordeling van het personeelstekort in de lichte industrie is een record, maar in de sectorale context is het personeelstekort niet uniform, meldt Gaidar in een Russisch persbericht. De waarschijnlijke gevolgen van dit tekort aan personeel zijn niet alleen de onmogelijkheid om productievolumes te vergroten, zelfs niet in het licht van een mogelijke toename van de vraag, maar ook aantasting van de kwaliteit van goederen en diensten. Daarnaast dreigt een mogelijke verlaging van productieniveaus.

Dienstplicht en vluchten naar buitenland

Rusland mobiliseerde in september 300.000 mannen om te vechten tegen Oekraïne. Tegelijkertijd vluchtten toen veel Russische mannen naar het buitenland om zo te voorkomen dat ze naar het front gestuurd zouden worden. Dit heeft ervoor gezorgd dat bedrijven nu veel minder personeel hebben. Persbureau Bloomberg meldt dat het bijvoorbeeld gaat om vrachtwagenchauffeurs, tractorbestuurders en fabrieksmedewerkers maar ook om bouwvakkers, straatvegers, plus IT- en telecomspecialisten.

In mei dit jaar werd al wereldkundig dat Russische IT'ers massaal het land verlaten. Er waren toen al de 50.000 en 70.000 techwerknemers vertrokken, had de Russian Association for Electronic Communications (RAEC) in april laten weten aan het Russische parlement. Deze IT-uitstroom zou naar verwachting nog toenemen. Rusland had vorig jaar al een geschat tekort van 500.000 tot een miljoen IT'ers, wat naar verwachting in 2027 oploopt naar een tekort van 2 miljoen.

Gevangenen inzetten

Inmiddels worden er in bepaalde industrieën nu gevangenen ingezet om de personeelsgaten te vullen. Zo zijn meer dan tweehonderd gevangenen aan het werk gezet in de tankfabriek Oeralvagonzavod, die in handen is van de Russische staat. Ook worden ouderen, vrouwen en tieners vaker aan het werk gezet, net als meer arbeidsmigranten.

De onderzoekers van economisch instituut Gaidar vrezen dat de personeelstekorten nog erger kunnen worden naarmate de oorlog voortduurt. Rusland heeft daarnaast ook te maken met een sterk vergrijzende en krimpende bevolking, waardoor er steeds minder aanbod is van nieuwe, jongere arbeidskrachten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in