Overslaan en naar de inhoud gaan

IT'ers verlaten Rusland massaal

Russische IT'ers verlaten massaal het land: tussen de 50.000 en 70.000 techwerknemers zijn al vertrokken. Dat zei de Russian Association for Electronic Communications (RAEC) vorige maand tegen het Russische parlement, schrijft The Washington Post nu. En naar verwachting volgen er nog veel meer. Dat terwijl er vorig jaar al een geschat tekort van 500.000 tot een miljoen IT'ers was, en dat in 2027 oploopt naar een tekort van 2 miljoen.
Kremlin
© CC0: Pixabay
CC0: Pixabay

De verwachting is dat nog eens 100.000 techwerknemers in mei het land ontvluchten, schrijft The Washington Post. Daarmee zou dan zo'n 10% van het totaal aantal IT'ers het land verlaten hebben. In totaal zijn zo'n 300.000 Russen vertrokken sinds de start van de oorlog met Oekraïne.

Volgens Mitya Aleshkovskiy - medeoprichter van de non-profit Ok Russians, dat emigranten helpt - is Rusland niet blij met het vertrek van de IT'ers. "De premier van Rusland smeekt deze mensen om te blijven. Hij zegt tegen hen: 'Maak je geen zorgen om het vertrek van Apple, we bouwen onze eigen Apple Store wel. Blijf, alsjeblieft'", zo vertelt hij. "Maar ik denk dat de beste mensen nu vertrekken. De hoogopgeleide, goedbetaalde specialisten met veel vaardigheden."

The Washington Post benadrukt dat de exodus een bedreiging is voor diverse Russische sectoren, van de staatsmedia tot de ruimtevaart en luchtvaartmaatschappijen. De Russische overheid probeert de IT'ers en IT-bedrijven dan ook in het land te houden met een speciaal pakket aan voordelige maatregelen, zoals belastingvoordelen en verminderde regulering. IT'ers krijgen gesubsidieerde woningen aangeboden, evenals hogere salarissen en een ontheffing van inkomensbelasting voor de komende drie jaar. Daarnaast hoeven IT'ers volgens een decreet van Poetin niet deel te nemen aan het leger. 

Oekraïense IT'ers in Nederland

Ook vanuit Oekraïne vluchten veel IT'ers, maar dan voor de oorlog met Rusland in hun land. Sinds een maand kunnen Nederlandse werkgevers deze vluchtelingen aannemen zonder dat daar een tewerkstellingsvergunning voor nodig is. Enkele tientallen Oekraïense vluchtelingen hebben inmiddels  werk gevonden in de Nederlandse IT, meldt het NOS. Zij werken bijvoorbeeld als softwareontwikkelaar en technisch ondersteuner, of in de marketing en consultancy. 

Volgens het UWV zijn ruim 4.300 vluchtelingen uit Oekraïne nu in Nederland aan het werk. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in