Overslaan en naar de inhoud gaan

Tientallen Oekraïense vluchtelingen werken in Nederland als ICT'er

Tientallen Oekraïense vluchtelingen werken nu in de Nederlandse ICT. Dat meldt het UWV op basis van meldingen die het van werkgevers heeft ontvangen. Sinds 1 april dit jaar kunnen Oekraïense vluchtelingen gemakkelijker in dienst worden genomen bij Nederlandse bedrijven, mits het bedrijf daar melding van maakt bij het UWV.
Oekraïense ICT'ers
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

In totaal heeft het UWV ruim 46.000 meldingen gekregen van werkgevers die vluchtelingen in dienst hebben genomen. Dat betekent echter niet per se dat er ook 46.000 vluchtelingen aan het werk zijn, aangezien één persoon ook twee banen kan hebben bij twee verschillende werkgevers. De beide werkgevers moeten dan melding doen bij het UWV. Daarnaast kan het voorkomen dat een vluchteling gestopt is bij één baan en een andere baan heeft gevonden, terwijl er geen melding is gemaakt van de wijziging.

Het UWV laat desgevraagd weten dat tientallen van deze vluchtelingen in de ICT zijn gaan werken. Exacte aantallen kan de organisatie niet geven, maar er zijn zeker elf meldingen van vluchtelingen in de telecommunicatie en diverse meldingen van Oekraïners die hier als developer aan de slag zijn gegaan, aldus een woordvoerder. Ook ziet de woordvoerder diverse designers tussen de meldingen zitten. 

Weinig verlichting voor krappe markt

Vooralsnog gaat het dus om een klein aantal vluchtelingen dat in de ICT gaat werken. Veel meer van hen werken in de horeca (10%) en land- en tuinbouw (6%). 

Echt een verrassing is dat niet: branchevereniging NLdigital gaf in april al aan dat Oekraïense vluchtelingen weinig impact zouden maken op de krappe IT-arbeidsmarkt. "Het zou voor een individueel bedrijf tijdelijk verlichting kunnen geven als ze iemand aan het werk kunnen zetten. Maar op brancheniveau verwacht ik geen effect", aldus woordvoerder Tim Toornvliet destijds. 

Het UWV verwacht bovendien niet dat vluchtelingen hier heel lang blijven, aldus een woordvoerder in april. "De groep vluchtelingen die nu hier naar toe vlucht is hier hoogstwaarschijnlijk tijdelijk en zal terugkeren naar Oekraïne wanneer de situatie daar het toelaat."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in