Loopbaan

Carriere
Rusland

IT'ers verlaten Rusland massaal

Verwachting: 100.000 IT'ers verlaten Rusland voor einde van mei. 

© CC0: Pixabay,  Bluesnap
3 mei 2022

Verwachting: 100.000 IT'ers verlaten Rusland voor einde van mei. 

Russische IT'ers verlaten massaal het land: tussen de 50.000 en 70.000 techwerknemers zijn al vertrokken. Dat zei de Russian Association for Electronic Communications (RAEC) vorige maand tegen het Russische parlement, schrijft The Washington Post nu. En naar verwachting volgen er nog veel meer. Dat terwijl er vorig jaar al een geschat tekort van 500.000 tot een miljoen IT'ers was, en dat in 2027 oploopt naar een tekort van 2 miljoen. 

De verwachting is dat nog eens 100.000 techwerknemers in mei het land ontvluchten, schrijft The Washington Post. Daarmee zou dan zo'n 10% van het totaal aantal IT'ers het land verlaten hebben. In totaal zijn zo'n 300.000 Russen vertrokken sinds de start van de oorlog met Oekraïne.

Volgens Mitya Aleshkovskiy - medeoprichter van de non-profit Ok Russians, dat emigranten helpt - is Rusland niet blij met het vertrek van de IT'ers. "De premier van Rusland smeekt deze mensen om te blijven. Hij zegt tegen hen: 'Maak je geen zorgen om het vertrek van Apple, we bouwen onze eigen Apple Store wel. Blijf, alsjeblieft'", zo vertelt hij. "Maar ik denk dat de beste mensen nu vertrekken. De hoogopgeleide, goedbetaalde specialisten met veel vaardigheden."

The Washington Post benadrukt dat de exodus een bedreiging is voor diverse Russische sectoren, van de staatsmedia tot de ruimtevaart en luchtvaartmaatschappijen. De Russische overheid probeert de IT'ers en IT-bedrijven dan ook in het land te houden met een speciaal pakket aan voordelige maatregelen, zoals belastingvoordelen en verminderde regulering. IT'ers krijgen gesubsidieerde woningen aangeboden, evenals hogere salarissen en een ontheffing van inkomensbelasting voor de komende drie jaar. Daarnaast hoeven IT'ers volgens een decreet van Poetin niet deel te nemen aan het leger. 

Oekraïense IT'ers in Nederland

Ook vanuit Oekraïne vluchten veel IT'ers, maar dan voor de oorlog met Rusland in hun land. Sinds een maand kunnen Nederlandse werkgevers deze vluchtelingen aannemen zonder dat daar een tewerkstellingsvergunning voor nodig is. Enkele tientallen Oekraïense vluchtelingen hebben inmiddels  werk gevonden in de Nederlandse IT, meldt het NOS. Zij werken bijvoorbeeld als softwareontwikkelaar en technisch ondersteuner, of in de marketing en consultancy. 

Volgens het UWV zijn ruim 4.300 vluchtelingen uit Oekraïne nu in Nederland aan het werk. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.