Overslaan en naar de inhoud gaan

Huawei presenteert ambitieus eigen opvolger voor Android

Huawei heeft langverwachte details onthuld van zijn vernieuwde HarmonyOS-software. Met dit besturingssysteem wil het bedrijf een centrale rol gaan spelen in een markt die tot nu toe wordt gedomineerd door Android van Google en iOS van Apple. Zo'n 100 modellen van Huawei-apparatuur in China die nu nog op Android draaien, kunnen later dit jaar overschakelen op het nieuwe besturingssysteem. Wanneer HarmonyOS 2 buiten China verkrijgbaar is, bleef bij de presentatie onduidelijk.
Richard Yu
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Huawei werkt al sinds 2016 aan een eigen besturingssysteem maar koos voor veel apparatuur toch voor het breder geaccepteerde Android. Die strategie veranderde abrupt toen de Amerikaanse regering onder voormalig president Trump het bedrijf beschuldigde van spionage en Amerikaanse bedrijven verbood nog langer zaken te doen met het Chinese bedrijf.

Daarop heeft Huawei gas gegeven op de verdere ontwikkeling van Harmony OS. Huawei ontkent overigens formeel deze stap te hebben gemaakt onder druk van de sancties van de VS. HarmonyOS 2 moet zich niet ontwikkelen tot gewoon een kopie van de twee gangbare besturingssystemen Android en iOS. Het bedrijf denkt gebruikers met het nieuwe besturingssysteem een betere ervaring te leveren.

Richard Yu, CEO van Huawei's comsumententak, benadrukte dat consumenten tegenwoordig gebruik maken van een reeks verschillende elektronische apparaten die echter niet heel gemakkelijk met elkaar te verbinden zijn. Met de opkomst van het internet of things is er behoefte aan een intelligentere manier van verbinden. HarmonyOS 2 moet daar verandering in gaan brengen door als een universele taal de silo's van verschillende besturingssystemen te doorbreken.

Huawei heeft deze nieuwe eigenschap gemunt als 'multi-device-functionaliteit'. Aangesloten gadgets moeten gecombineerd kunnen worden als een "super device", zoals Huawei het noemt. Het bedrijf is van plan om zijn nieuwe platform uit te bouwen tot een 'hub' die veel hardware verbindt, van oordopjes tot slimme auto's. Het OS is heel flexibel in omvang en kan zelf draaien op apparatuur met maar 128K RAM beschikbaar.

Tablets en smartwatches op HarmonyOS 2

Huawei introduceerde gelijk de nieuwe MatePad Pro-tablet en de Watch 3 series smartwatches, die allemaal gelijk gebruik maken van HarmonyOS 2. In het derde kwartaal kan apparatuur zoals de Nova 6, 7 en 8 series, de Mate 20 series en MatePad 10 een uitnodiging verwachten om te upgraden naar het nieuwe besturingssysteem. In het laatste kwartaal dit jaar breidt Huawei de lijst uit met P30 en Nova 5 Pro, gevolgd door Mate9 en Mate10 series en de P10 en P20 series in het eerste kwartaal van 2022. Het bedrijf beloofde ook dat het besturingssysteem de apparaten in staat zal stellen om gegevens te delen met andere Huawei-apparaten, maar ook met die van derden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in