Overslaan en naar de inhoud gaan

Huawei gaat voor omslag naar software, vanwege sancties VS

De Chinese telecomleverancier Huawei is uit op een fundamentele nieuwe koers door zich om te toveren tot softwareproducent. Oprichter en CEO Ren Zhengfei roept zijn werknemers op om zich te focussen op software, omdat die industrie volgens hem niet binnen de grip van de Verenigde Staten valt.
Huawei-oprichter Zhengfei
© Huawei
Huawei

De hoogste baas van de leverancier van netwerkapparatuur stelt dat Huawei zich als softwarebedrijf onafhankelijker en met meer autonomie kan bewegen. Zijn personeel krijgt de uitdaging om de wereld aan te voeren in software, om daarmee ook de hardwaresancties van de VS te kunnen vermijden. De door president Joe Biden aangehouden ban op hardwareleveringen aan Huawei.

Toeleveringsketen

Zhengfei's strategiewijziging voor Huawei wordt gemeld door Reuters. Dat Amerikaanse persbureau heeft een interne memo van de topman ingezien. De oprichter en CEO stelt daarin dat de focus op software is ingegeven omdat toekomstige ontwikkeling op dat gebied buiten het bereik van de regering van de VS grip ligt. Veel fundamentele hardwaretechnologie is qua eigendom, patenten en rechten in handen van Amerikaanse bedrijven.

Op softwaregebied geldt er momenteel echter ook enige mate van afhankelijkheid aan de VS. Zo kan Huawei niet meer smartphonebesturingssysteem Android gebruiken, omdat dat afkomstig is van het Amerikaanse Google. Dit heeft samen met het verbod op chipleveringen aan Huawei gezorgd voor het ineenstorten van de smartphone-activiteiten van het Chinese telecombedrijf. Dochterbedrijf Honor is eind vorig jaar al afgestoten om het te redden van de ondergang.

Android-ecosysteem repliceren

Huawei werkt al geruime tijd aan een eigen besturingssysteem voor smartphones. Dat HarmonyOS moet dan Android vervangen op toestellen van de Chinese producent. Naast het besturingssysteem zelf moet Huawei ook de diverse online-diensten van Google zien te repliceren of vervangen waar apps op voortbouwen. De eerder door president Donald Trump opgelegde sancties omvatten namelijk ook de zogeheten Google Mobile Services.

De nieuwe softwarestrategie van Zhengfei is gericht op markten buiten de Verenigde Staten. Naast de omvangrijke thuismarkt China omvat dat ook overige delen van Azië, plus Afrika en Europa. "Zodra we Europa, Asia-Pacific en Afrika domineren, en als Amerikaanse standaarden niet overeenkomen met die van ons, en we kunnen de VS niet binnenkomen, dan kan de VS niet ons territorium betreden", schrijft de hoogste baas van Huawei in zijn memo aan werknemers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in