Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Kort geding tegen topman KPN om straling 5G-netwerk

Kort IT-nieuws van vandaag.

17 november 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 

Miljoeneninvestering voor Eindhovense softwaremaker Sendcloud

geld

De Eindhovense scale-up Sendcloud heeft in een nieuwe investeringsronde 12,6 miljoen euro binnengehaald. Het geld gebruikt de aanbieder van alles-in-een verzendoplossing voor webshops voor verdere internationale groei en ontwikkeling van het platform. Een scale-up is een bedrijf met een gemiddeld jaarlijks rendement van ten minste 20% in de laatste drie jaar met ten minste tien werknemers in het begin van die periode.

Sendcloud werd in 2012 opgericht. Het bedrijf heeft als doel het verzendproces voor webshops te vereenvoudigen. Via de Sendcloud-oplossing worden naar eigen zeggen orders sneller verwerkt en verzendkosten gereduceerd. Het bedrijf dat al in acht landen actief is heeft inmiddels zo'n 15.000 klanten.

De kapitaalinjectie wordt onder meer gebruikt om 200 nieuwe medewerkers te werven. Het afgelopen jaar groeide het verzendplatform al van 120 naar 260 medewerkers. De groei werd afgelopen jaar aangejaagd door de toename van de e-commerce en door de uitbreiding naar het Verenigd Koninkrijk. Sendcloud wist onder meer AXA Venture Partners aan zich te binden als investeerder. Verder wist het bedrijf BOM Brabant Ventures en Bonsai Partners als investeerders te strikken. Ook kreeg het bedrijf een lening van de Rabobank. (ANP)

 

 

Huawei doet smartphones van de hand, om te overleven

Huawei

De Chinese telecomfabrikant Huawei verkoopt zijn dochterbedrijf Honor, om die smartphonetak te behoeden voor de ondergang. Het dochtermerk maakt midrange smartphones voor jongere consumenten. Het besluit om deze Huawei-activiteiten af te stoten, is genomen om de toeleveranciers en afnemers te helpen overleven, meldt Huawei.

De nu aangekondigde verkoop van Honor is namelijk het gevolg van Amerikaanse sancties. De regering van president Trump heeft bedrijven in de Verenigde Staten verboden om nog langer te levereen Huawei, dat verdacht wordt van spionage voor of datadoorgifte aan de Chinese overheid. Als gevolg van de sancties kan Huawei, inclusief dochterbedrijf Honor, niet langer aan componenten komen voor zijn producten.

Honor gaat nu over in handen van het Chinese bedrijf Shenzhen Zhixin New Information Technology. Deze nieuwe eigenaar is ontstaan uit een samenwerking van meer dan dertig bedrijven die handel drijven in Honor-producten. Hierbij is ook de Shenzhen Smart City Development Group aangehaakt, weet Gizmochina te melden. De waarde van deze overname is niet bekend gemaakt, maar het zou naar verluidt zo'n 15 miljard dollar bedragen. (JBA)

 

 

Kort geding tegen topman KPN om straling 5G-netwerk

KPN-CEO Farwerck
Joost Farwerck © KPN

De Nationale Bond tegen Overheidszaken (NBO) wil van KPN-topman Joost Farwerck horen dat het 5G-netwerk van het telecombedrijf geen gevaar vormt en volledig veilig is. Volgens de organisatie, die hierover een kort geding heeft aangespannen, maken burgers zich zorgen om gezondheidsrisico's door straling van de nieuwe 5G-netwerken van telecombedrijven.

Van Farwerck wil de bond weten of hij "zijn hand in het vuur kan steken voor een van de ingrijpendste technologische ontwikkelingen waar we aan onderworpen worden, zelfs als we dat niet willen". De organisatie stelt ruim 9000 mensen te vertegenwoordigen en betoogde maandag in de rechtbank Rotterdam dat de topman verantwoordelijk is voor de veiligheid van het supersnelle mobiele netwerk.

KPN vindt echter dat er geen grond is voor het kort geding. "KPN houdt zich aan de spelregels van de markt, voor actie tegen Farwerck is geen grond. Dan moet de bond zich richten tot de overheid", liet de advocaat van het bedrijf weten. "KPN is bekend met de maatschappelijke discussie en neemt de zorgen van critici serieus."

Er bestaat al langere tijd protest tegen de invoering van 5G in Nederland. Dat leidde al tot het in brand steken van enkele zendmasten. In september concludeerde de Gezondheidsraad na onderzoek dat de overheid en de telecomproviders kunnen doorgaan met de invoering van 5G, maar wel in de gaten moeten houden wat de gevolgen voor de gezondheid van mensen is. Het is niet aangetoond dat de straling van het netwerk schadelijk is, maar het is ook niet helemaal uit te sluiten, concludeerde de raad.

In mei dit jaar verloor de stichting Stop5GNL een kort geding tegen de Staat tegen de uitrol van 5G. Toen besloot de voorzieningenrechter dat een negatief verband tussen gezondheidsklachten en elektromagnetische golven nauwelijks te bewijzen was. De stichting ging tegen de uitspraak in beroep. Dat proces loopt nog.

De uitspraak in het kort geding tegen Farwerck volgt 30 november. De NBO heeft ook een kort geding aangespannen tegen de topmannen van T-Mobile en VodafoneZiggo. Die zaken dienen respectievelijk maandag 7 december in de rechtbank van Den Haag en donderdag 10 december in de rechtbank van Lelystad. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.