Overslaan en naar de inhoud gaan

Europees Parlement wil voor juli regels voor universele opladers

Het Europees Parlement wil dat er nog voor juli dit jaar regels komen voor universele opladers voor mobiele apparaten. Daartoe heeft het een resolutie aangenomen. Door een universele oplader voor mobiele apparaten te introduceren, moet elektronisch afval verminderd worden. Op dit moment wordt er jaarlijks naar schatting zo'n 300 miljoen euro verspild door onbruikbare opladers.
Oplader
© CC:0 pixabay
CC:0 pixabay

Er is een "dringende behoefte aan EU-regelgeving" om elektronisch afval te verminderen en consumenten in staat te stellen duurzame keuzes te maken, schrijft het Europees Parlement in een aankondiging.

Meer dan alleen universele lader

Die regelgeving bestaat uit diverse onderdelen. Allereerst moet er een wettelijk framework komen voor een universele lader, zonder dat deze innovatie tegenwerkt. Dat framework moet regelmatig bekeken worden, om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de technische vooruitgang. Daarnaast wil het Parlement dat de verschillende draadloze opladers interoperabel worden met verschillende mobiele apparaten.

Verder moeten er wettelijke initiatieven overwogen worden om het aantal verzamelde en gerecyclede kabels en opladers in de EU-lidstaten te verhogen. Tot slot moeten consumenten niet langer verplicht worden om bij ieder apparaat ook een oplader te kopen. De verkoop van mobiele apparaten en opladers moet dus losgekoppeld worden. 

Het Parlement geeft twee opties om de geëiste regels te implementeren. Allereerst kan de Radio Equipment Directive (RED) aangepast worden voor juli 2020. De RED is een set aan regels en eisen voor specifieke vormen van radioapparatuur. Een andere optie is om uiterlijk in juli een wetgevingsmaatregel in te dienen. 

Europese Commissie wil ook universele lader

Het Europees Parlement staat niet alleen in zijn vraag naar een universele lader. De Europese Commissie maakte eerder deze week bekend dat het fabrikanten van mobiele telefoons wil verplichten om een universele oplader te leveren bij apparaten in de EU. Daar moet in het derde kwartaal een wetsvoorstel voor komen. 

Maar lang niet iedereen ziet iets in deze voorstellen. Met name Apple - dat voor zijn mobiele apparaten een eigen stekker gebruikt - is kritisch. Het bedrijf zei eerder dat een verplichte universele oplader innovatie eerder remt dan aanmoedigt. "Wij hopen dat de Commissie blijft zoeken naar oplossingen die geen beperkingen opleggen aan de industrie als geheel om te innoveren", aldus het bedrijf.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in