Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese Commissie wil universele telefoonlader verplicht maken

De Europese Commissie wil fabrikanten van mobiele telefoons verplichten om telefoons in de Europese Unie met een universele oplader te leveren. In het derde kwartaal moet daar een wetsvoorstel voor komen, blijkt uit het vandaag gepresenteerde werkprogramma. Apple, die zijn mobiele apparaten met een Lightning-connector levert, liet zich vorige week al kritisch uit over dergelijke plannen.
Oplader
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

De Europese Commissie wil de opstapeling van snoeren en stekkers in vrijwel alle huishoudens tegengaan met het wetsvoorstel. De bedoeling is dat er één standaard voor opladers komt, die door ieder mobiel apparaat gebruikt kan worden.

De vraag om zo'n standaard klinkt al langer. De Europese Commissie vroeg producenten jaren geleden al om één standaard te ontwikkelen voor opladers. De Commissie schatte eerder al dat jaarlijks zo'n 300 miljoen euro wordt verspild door onbruikbare opladers. Bovendien zou de afvalberg daardoor jaarlijks met 51.000 ton groeien.

Dat was echter op vrijwillige basis, en er zijn nog altijd meerdere soorten op de markt. Halverwege januari drong het Europees Parlement opnieuw aan op zo'n universele lader. Donderdag wordt die oproep naar verwachting met een stemming bekrachtigd.

Apple is kritisch

Apple is één van de grootste fabrikanten van mobiele apparaten die een eigen stekker gebruikt. En het bedrijf is niet van plan daar verandering in te brengen. De iPhone-fabrikant stelt dat het plan de innovatie eerder remt dan aanmoedigt, wat schadelijk zou zijn voor de Europese consumenten en de economie als geheel. "Wij hopen dat de Commissie blijft zoeken naar oplossingen die geen beperkingen opleggen aan de industrie als geheel om te innoveren", aldus het bedrijf.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in