Overslaan en naar de inhoud gaan

EU wil nog steeds een universele oplader

Het Europees Parlement heeft maandag opnieuw aangedrongen op een universele oplader voor mobiele telefoons, tablets en andere draagbare digitale apparaten zoals camera’s en e-readers. Het parlement deed dat in 2014 ook al, maar de daaropvolgende aanmoediging van de Europese Commissie aan fabrikanten om vrijwillig tot één standaard te komen heeft nog altijd niet tot het gewenste resultaat geleid.
Oplader
© CC:0 pixabay
CC:0 pixabay

Een universele oplader is niet alleen makkelijker voor consumenten, maar zorgt ook voor minder afval. In vrijwel elk Europees huishouden liggen opladers te verstoffen. Volgens ramingen komt daar jaarlijks 51.000 ton bij. De Europese Commissie schatte eerder dat er elk jaar zo'n 300 miljoen euro wordt verspild aan opladers en snoeren die niet meer bruikbaar zijn na de aanschaf van een nieuw toestel.

Maatregelen

"Het is niet genoeg. Europeanen verdrinken in het elektronisch afval. Schande", klonk het maandagavond in het parlement in Straatsburg. Volgens Europarlementariër Liesje Schreinemacher (VVD) hoeft het "niet zo ingewikkeld te zijn". Vrijwilligheid voor de industrie lijkt volgens haar niet te werken. Zij riep de Europese Commissie op met een plan te komen voor een universele oplader.

Haar collega Toine Manders (50PLUS) werkte in 2009 al aan het dossier. "Tien jaar later is er nog steeds geen universele oplader", stelde hij vast. Hij wees op de afhankelijkheid van (oudere) Europese burgers van mobiele telefoons.

Vicevoorzitter Maroš Šefčovič van de Europese Commissie erkende dat ondanks inspanningen het doel nog niet is bereikt. Hij opperde een combinatie van oplossingen, waaronder bijvoorbeeld de verkoop van mobieltjes zonder oplader. Het EU-bestuur publiceert de komende dagen een studie over de kwestie en staat klaar om snel met maatregelen te komen, zei Šefčovič.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in